Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută celebrarea, la data de 3 mai, a Zilei Mondiale a Libertăţii Presei. MAE foloseşte şi acest prilej pentru a sublinia rolul fundamental al mass-media libere şi pluraliste, în toate formele sale, tradiţionale sau digitale, ca indicator esenţial al bunei funcţionări a societăţilor democratice contemporane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România promovează, la nivel internaţional, respectul pentru libertatea de exprimare şi de informare, libertatea presei, siguranţa şi independenţa jurnaliştilor.

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul agresiunii militare ilegale şi neprovocate a Federaţiei Ruse în Ucraina, relatând despre atrocităţile invaziei. „Sacrificiul lor ne reaminteşte despre importanţa cunoaşterii şi redării adevărului, despre cât de esenţială este informaţia corectă, completă şi obiectivă şi despre datoria de a respecta şi proteja această profesie şi pe cei care o practică”, a transmis, într-un comunicat, MAE.

Tema selectată de UNESCO cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Libertăţii Presei din acest an - „Jurnalismul sub asediul digital”, analizează efectele digitalizării asupra libertăţii de exprimare, accesului la informaţii, confidenţialităţii şi siguranţei jurnaliştilor. Subiectul ales explorează ameninţările aduse profesiei de mijloacele digitale de supraveghere, dar şi modalităţile de contracarare a acestora.

În context, MAE evocă lecţiile învăţate din crizele globale recente şi atrage atenţia asupra necesităţii de a intensifica eforturile comune, la nivel global, pentru combaterea dezinformării, a ştirilor false şi propagării discursului instigator la ură prin canelele media digitale.



Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertăţii Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO din 1991. Marcarea acestei zile aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, componentă fundamentală a drepturilor omului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.