Marlene Hays, mare colecţionară texană de artă şi soţul ei, Spencer, au strâns toată viaţa o colecţie de opere de artă impresionantă şi vor dona 106 lucrări Muzeului Orsay din Paris, anunţă Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Picturi de Bonnard, tablouri de Vuillard, opere de Camille Claudel vor ajunge la muzeul parizian în urma unei a doua donaţii făcută de Marlene Hays, mare colecţionară texană de artă care a murit în 2017. 

Marlene Hays şi soţul ei au strâns o imensă colecţie ce cuprinde aproape 600 de opere, datate din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului XX. Cei doi au împrumutat deja 187 de opere Muzeului Orsay în 2013 pentru expoziţia "Une Passion française". În octombrie 2016, acest ansamblu a făcut obiectul unei prime donaţii sub rezerva uzufructului. 

"Această nouă donaţie constituie o îmbogăţire istorică a colecţiilor naţionale publice de Stat", a subliniat ministrul Culturii, Franck Riester. 

Printre cele 100 de opere figurează 40 de picturi, 47 de desene şi 19 sculpturi, ajungând astfel la 300 de piese donate de cuplul îndrăgostit de pictura franceză. 

Zece picturi de Bonnard (între care "Jeune fille au chien", 1894), nouă de Édouard Vuillard vor completa colecţiile de la Orsay, precum şi tablouri considerate majore ale lui Robert Delaunay ("La Femme au pain", 1905), de Henri Matisse ("La Femme en jaune", 1923) şi de Modigliani ("Jeune femme à la rose - Margherita", 1916).

Spencer Hays a început să vândă cărţi din uşă în uşă pentur o societate, până când soţia sa i-a propus să cumpere un tablou al unui pictor olandez de secol XVII pentru a decora casa lor din nashville, statul Tennessee. Acesta a fost începutul unei mari colecţii de artă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.