Lucrări de Luchian, Petraşcu, Câlţia, Ressu sau Pallady fac parte din colecţia de artă Lucrezia şi Ion Pacea care vor fi scoase la licitaţie în 4 februarie, de la ora 19.00, la sediul Artmark - Palatul Cesianu-Racoviţă din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ion Pacea, unul dintre cei mai importanţi pictori români moderni, un „expresionist cromatic” prin definiţie, este cunoscut şi pentru statutul de colecţionar remarcabil. Alături de soţia sa, Lucrezia Pacea, artistă la rândul său, ne-a lăsat moştenire o colecţie valoroasă de artă cu importante semnificaţii estetice.

Artă plastică românească şi europeană, obiecte de artă decorativă, realizate în celebre ateliere din Europa, icoane vechi, covoare tradiţionale, sculpturi sau vase realizate în atelierele româneşti, toate, provin din impresionanta colecţie Pacea.

146 de loturi din această colecţie pot fi consultate pe site-ul artmark.ro. 

"Ulcior cu albăstrele", pastel pe hârtie de Ştefan Luchian (1868-1916), este cel mai bine cotat lor, estimarea fiind stabilită între 12.000 şi 18.000 de euro. La Luchian, "reprezentate cel mai adesea singure, fără alte prezenţe, în afara vasului în care sunt aşezate - ulcele ţărăneşti, buchetele de flori alcătuiesc adevărate armonii picturale. Alteori însă, se revarsă la baza vasului, cu rostul de a echilibra masele de culoare şi lumină. Viziunea sa cromatică, izvorâtă dintr-o adâncă observare a naturii ne relevă simţul artistului exprimat prin liric şi prin tradiţional, îndemnând astfel la sinteză şi la culoare, precum şi la umanism, care capătă în opera sa noi sensuri", potrivit Artmark. 

Un alt lor, "Ulcior cu flori de clematis", ulei pe carton de Gheorghe Petraşcu (1872 - 1949), a fost evaluat între 8.000 şi 15.000 de euro, iar "Gavroche", ulei pe carton de Camil Ressu (1880 - 1962), a fost estimat între 8.000 şi 12.000 de euro. 

Alte opere în colecţia Lucrezia şi Ion Pacea sunt: "Interior", de Nicolae Tonitza, evaluat între 1.500-2.500 de euro; "Flori de câmp" - Ştefan Câlţia - 1.500-2.500 de euro; "Mahoane la mal" - Ion Pacea - 1.200 - 1.800 de euro; "Nud pe fotoliu", de Theodor Pallady - 800-1.200 de euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.