Lucrarea vocal-simfonică "Te Deum", compusă de faimosul tenor, compozitor şi dirijor Jose Cura, pentru a celebra cea de-a 25-a aniversare a Festivalului "Enescu", va putea fi ascultată duminică, la Sala Palatului, în premieră mondială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea va fi prezentată într-un concert susţinut de Philharmonia Orchestra London, sub bagheta lui Jose Cura, împreună cu Corul Academic al Radio România şi Corul de Copii al Radio România. Solistă va fi soprana Polina Pasztircsák.

„Am fost foarte onorat şi emoţionat că organizatorii Festivalului Enescu au acceptat să vin cu lucrări de muzică contemporană. Când Mihai Constantinescu mi-a spus că va fi a 25-a ediţie, o ediţie jubiliară, i-am propus să compun o piesă pentru a marca acest moment. Am compus-o în 2020, când toate planurile ne-au fost anulate de pandemie. Am vrut să celebrez performanţa Festivalului Enescu de a avea loc în aceste condiţii", a spus Jose Cura.

Te Deum-ul va fi însoţit de proiecţii multimedia, în regia lui Carmen Lidia Vidu, care vor prelua imagini şi documente din expoziţia „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire", pe care spectatorii o pot admira în foaierele de la Sala Palatului şi de la Ateneul Român. Fotografiile şi documentele provin de la fotografii oficiali ai Festivalului "Enescu", Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul "George Enescu".

În acelaşi concert vor mai fi prezentate două compoziţii de Jose Cura: "Modus" (Kyrie din Requiemul Argentinean, dedicat victimelor războiului dintre Marea Britanie şi Argentina din 1982) şi "Ecce Homo", pe care compozitorul a scris-o după ce soţia sa a pierdut două sarcini. Solişti vor fi soprana Elisa Balbo, tenorul Ramon Vargas, tenor, altista Roxana Constantinescu, tenorul Marius Vlad Budoiu, basul Nicolas Testé, bas.

La Ateneul Român, concertul susţinut de London Mozart Players, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu, este o ocazie pentru publicul din România să-l asculte pe faimosul cornist Felix Klieser ca solist în Concertul pentru Corn, de Mozart.

Klieser, care deşi s-a născut fără braţe, la 4 ani a cerut să înveţe să cânte la corn, iar acum este unul dintre cei mai apreciaţi şi premiaţi interpreţi la acest instrument din lume. În program va mai fi şi Marea Misă de Mozart, cu Elena Moşuc soprană, Emilie Rose Bry soprană, Ioan Hotea tenor şi Adrian Sâmpetrean bas.

La Sala Radio, de la ora 13.30, dirijoarea Jessica Cottis conduce un concert de muzică contemporană inedit, susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat din Bacău. În program: Spini (Thorns) for Orchestra Op. 153 compusă de Dan Dediu, Symphony No. 6 Obelisk scrisă de Adrian Iogulescu, In Exile - Concerto for Cello, Baritone and Orchestra scris de compozitorul britanic Jonathan Dove şi interpretat de violoncelistul Raphael Wallfisch şi de baritonul Simon Keenlyside. În încheiere se va interpreta lucrarea compozitoarei Jessie Montgomery, Strum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.