Lucrarea „Memorial” de Anatol Vieru, care comemorează Pogromul de la Iaşi din 1941, compoziţie ce va fi interpretată de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului „Enescu”, va fi ascultată marţi, de la ora 19.30, la Sala Palatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea a fost introdusă în program la iniţiativa dirijorului Vladimir Jurowski, ca o recunoaştere a talentului compozitorului, pe care şi-a propus să-l facă cunoscut dincolo de graniţele României, precum şi din respect pentru victimele tragediei din 1941 şi pentru rolul social pe care îl are arta.

Partitura evocă un moment tragic din istoria naţională, când, în anul 1941, peste 13.000 de evrei au fost ucişi, la Iaşi, în câteva zile, din ordinul Mareşalului Antonescu şi cu complicitatea autorităţilor locale. Adolescent la momentul respectiv, Anatol Vieru (1926-1998) a scăpat cu viaţă fugind.

În 1990, compozitorul şi pedagogul Anatol Vieru a compus „Memorial” pentru cea de-a 50-a aniversare a Pogromului de la Iaşi.
Concertul va începe la ora 19.30, la Sala Palatului. În programul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin vor mai fi lucrări de Stravinsky, Şostakovici şi Hindemith. Solistă va fi pianista Yeon-Min Park, câştigătoarea Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2020/21.

Vladimir Jurowski este dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, şi, de 6 ani, director artistic al Festivalului „Enescu”. Din dragoste pentru muzica lui George Enescu, Vladimir Jurowski şi-a pus creativitatea în slujba conturării unei direcţii proaspete şi atractive a Festivalului „Enescu”.

Vladimir Jurowski consideră ca Enescu este un compozitor al secolului XXI şi că acum este momentul de a fi descoperit de către public, dincolo de lucrările sale celebre. De aceea, la ediţia din 2021 a Festivalului „Enescu” vor putea fi ascultate aproape 37 de compoziţii enesciene. Invitat să conducă orchestre renumite internaţional, Jurowski dirijează adesea compoziţii enesciene.

Yeon-Min Park a câştigat marele premiu al secţiunii de pian la Concursul Internaţional „George Enescu”, după o finală în care a interpretat concertul nr. 3 în re minor pentru pian şi orchestră op. 30 de Rahmaninov. Pianista este originară din Coreea de Sud şi studiază la Hanovra, la Universitatea de Muzică şi Teatru, la clasa prof. Bernd Goetzke. A concertat alături de Orchestra de Cameră din St. Petersburg, Orchestra Simfonică a Coreei, Orchestrele Simfonice din Hanoi şi din Shenzhen.

Kristian Järvi va conduce Filarmonica Mării Baltice, în cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului „Enescu”, începând cu ora 16.30, la Ateneul Român, cu celebra Viktoria Mullova la vioară. În program, lucrări de Pärt şi Ceaikovski. Concertul începe cu lucrările Swansong, Fratres şi Passacaglia pentru vibrafon şi instrumente de suflat, ale lui Pärt. În încheiere, ascultăm Lacul Lebedelor de Ceaikovski - o compoziţie în care farmecul rusesc se îmbină armonios cu modernul - într-un aranjament de simfonie dramatică, semnat de Kristian Järvi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.