Cetăţenii din Liov, considerat capitala culturală ucraineană, sprijină eforturile de a proteja monumentele istorice, potrivit oficialilor locali din domeniul patrimoniului, mai multe statui de piatră fiind învelite în spumă sau închise în cutii de lemn, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fotografii făcute în Piaţa Centrală, joi, arată bărbaţi pe scări care învăluie sculpturile zeului roman Neptun şi ale zeiţei greceşti Amphitrite în plastic. 

Alături de statuile din apropiere ale zeităţilor clasice Adonis şi Diana, figurile din calcar au fost construite cu peste 200 de ani în urmă, cu fântâni, situate la fiecare dintre colţurile pieţei.

În apropiere de Catedrala Latină, construită în secolul al XIV-lea, o statuie mai mică a fost învelită în ceea ce părea spumă, şi fixată cu bandă. 

Fundaţia Liov pentru Conservarea Monumentelor Arhitecturale şi Istorice a declarat că atât conservatorii, cât şi localnicii „îngrijoraţi” au fost implicaţi în eforturile de protejare. 

Joi, organizaţia a publicat o serie de imagini pe Facebook în care se vede cum un bărbat pe o schelă ridică un panou ce acoperă vitraliile de la Biserica Adormirii Maicii Domnului din secolul al XVII-lea. O altă postare arată că monumentele de la Biserica Sf. Anton sunt încadrate în rame de protecţie din lemn.

„Sperăm că această acţiune preventivă nu va fi testată de explozii reale, dar inimile noastre sunt bucuroase că elementele vulnerabile, dar valoroase ale acestui monument sunt protejate”, a scris fundaţia în această ultimă postare. „Astăzi le mulţumim tuturor celor implicaţi, fără a da nume. Mulţumim celor care au ajutat financiar în tăcere fără să caute glorie! Aşa arată dragostea adevărată pentru moştenirea culturală ucraineană!”.

Pe măsură ce invazia Rusiei intră în a doua săptămână, experţii în patrimoniu şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la potenţiala pierdere a monumentelor artistice şi istorice din întreaga ţară. Luni, Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că aproximativ 25 de picturi ale celebrei artiste populare Maria Prymachenko au fost distruse la Muzeul din Ivankiv în urma unui atac rus.

Consiliul Internaţional al Muzeelor ​​a cerut ucrainenilor să ajute la protejarea patrimoniului cultural, subliniind într-o declaraţie că „invită membrii societăţii civile să se adreseze muzeelor ​​locale pentru a le ajuta, dacă este posibil, pentru a proteja clădirile şi colecţiile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.