Libanul a restituit, marţi, Greciei două icoane datând din secolul al XVIII-lea şi reprezentându-l pe Iisus şi Fecioara Maria, confiscate la o licitaţie pe teritoriul său, a declarat o sursă judiciară, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două icoane, care par a fi în stare bună de conservare, "au fost furate în timpul unei expoziţii în 2016 la Atena", a precizat această sursă.

Ancheta deschisă în Liban nu a permis identificarea autorilor furtului, nici cum au intrat în ţară operele, potrivit aceleiaşi surse. 

Dar persoana care a vrut să cumpere cele două icoane cu ocazia unei licitaţii în Liban a fost interogată, când se pregătea să le transfere în Germania pentru a le revinde, a precizat sursa.                

Cele două opere de artă au fost restituite marţi de autorităţile judiciare libaneze ambasadoarei Greciei la Beirut, Ekaterini Fountoulaki.

În ultimii ani, Grecia a putut să recupereze mai multe icoane şi opere de artă furate de pe teritoriul său, în contextul intensificării luptei sale contra jefuirii patrimoniului său antic şi artistic. 

În 2011, o brigadă grecească de luptă contra traficului de opere de artă a găsit 12 icoane vechi furate din Grecia în galerii britanice şi olandeze. 

Preţul acestor opere, datând din secolul al XVIII-lea, ar fi între 5.000 şi 15.000 de euro.               

În 2008, Marea Britanie a restituit Greciei o icoană de secol XIV, găsită la un colecţionar din Londra, după ce a fost furată în urmă cu 30 de ani dintr-o mănăstire. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.