MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, cea mai veche orchestră radio din lume, va susţine un concert la cea de-a patra ediţie a festivalului RadiRo, care va avea loc între 18 şi 25 noiembrie la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orchestra fondată în 1923 va concerta, alături de alte câteva mari ansambluri europene, la Sala Radio sub bagheta lui Robert Trevino, unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori americani ai momentului. Artistul a activat ca dirijor asociat al New York City Opera (2009-2011) şi al Orchestrei Simfonice din Cincinnati (2011-2015). Promotor al muzicii contemporane, Robert Trevino a dirijat în premieră mondială lucrări ale unor renumiţi compozitori precum André Previn, Phillip Glass, Jennifer Higdon şi Sofia Gubaidulina. În prezent, el este director muzical al Orchestrei Naţionale Basce, fiind desemnat recent şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Malmö.

Pe 19 noiembrie, de la ora 19.00, concertul de la Sala Radio susţinut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra o va aduce în faţa publicului din România pe apreciata violonistă olandeză Simone Lamsma, care cântă pe vioara de patrimoniu universal Stradivarius „Mlynarski” (1718).

Violonista olandeză stăpâneşte un repertoriu ce include mai mult de 60 de concerte şi, de asemenea, o bogată literatură camerală. Cu apariţii aplaudate pe marile scene ale lumii şi cronici elogioase, Simone Lamsma a cântat anul trecut în România, când a debutat în Festivalul „George Enescu”, într-un program al ansamblului Les Siècles, condus de François-Xavier Roth. Programul serii va cuprinde Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră semnat de Max Bruch şi Simfonia a V-a, creaţie a lui Gustav Mahler.

Pe 20 noiembrie, de la aceeaşi oră, concertul susţinut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra îl aduce pe scena Sălii Radio pe tânărul pianist român Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internaţional „George Enescu” în 2011. În cadrul concursului iniţiat de Radio România Muzical „Discurile Anului 2018”, albumul de debut al lui Mihai Ritivoiu (cu lucrări de Cesar Franck, George Enescu şi Franz Liszt), lansat în luna martie la casa de discuri Genuin din Leipzig, conduce în acest moment în topul voturilor publicului.

Ritivoiu a susţinut concerte de cameră şi recitaluri în România, Anglia, Franţa, Portugalia, Elveţia şi Italia, în săli ca Ateneul Român, St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, Barbican Centre, West Road Concert Hall şi Ernest Ansermet Studio. În 2015, a câştigat Medalia de Aur din partea Beethoven Piano Society of Europe din Londra. La Sala Radio, va interpreta Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Prokofiev. În a doua parte a serii va fi interpretat poemul simfonic „O viaţă de erou”, de Richard Strauss.

Toate concertele festivalului organizat o dată la doi ani vor fi transmise live de Radio România, înregistrate şi difuzate ulterior de Televiziunea Română şi difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.

Biletele sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.