L'Osservatore Romano, cotidianul semi-oficial al Vaticanului, a publicat joi un articol în care a afirmat că muzicianul Bob Dylan, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2016, este ”doar un compozitor”, informează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cotidianul Vaticanului recunoaşte că ”unele dintre versurile lui Bob Dylan sunt frumoase” şi că muzica sa aparţine unui artist ”care a influenţat generaţii întregi”.

Însă, în acelaşi articol, jurnaliştii de la Vatican spun că Bob Dylan este ”doar un compozitor” şi că ”scriitorii adevăraţi”, care ştiu ce înseamnă să scrii o carte, ar putea să nu fie prea fericiţi în legătură cu alegerea laureautului premiului Nobel pentru literatură din acest an.

L'Osservatore Romano, care se aventurează adeseori şi în domeniul culturii pop, a publicat joi după-amiază un scurt articol dedicat acestui premiu literar.

Potrivit semnatarului textului, Comitetul Nobel a recompensat cu siguranţă ”marele talent” al lui Bob Dylan. Însă mulţi dintre artiştii care s-au inspirat din cântecele frumoase ale lui Dylan au scris apoi versuri ”cu adevărat plictisitoare”. 

”Decizia Comitetului Nobel cu siguranţă nu îi va mulţumi pe scriitorii adevăraţi, precum câştigătorii potenţiali Don De Lillo, Philip Roth şi Haruki Murakami, care cunosc cantitatea uriaşă de muncă pe care trebuie să o depună pentru a scrie un roman”, se afirmă în acelaşi articol.

Cotidianul catolic a lăudat însă atitudinea lui Bob Dylan, care a evitat toate ”capcanele din cultura celebrităţii” şi pentru faptul că a ales ”să nu se conformeze şi să gândească cu mintea lui”.

Cântăreţul american Bob Dylan a câştigat premiul Nobel pentru literatură pe 2016 pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

Anunţul a fost făcut joi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Stockholm.

Bob Dylan are statutul unei legende. Influenţa lui asupra muzicii contemporane este profundă, iar el este obiectul unui flux constant de ”literatură secundară”, reprezentând sursa de inspiraţie principală pentru numeroşi scriitori.

Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, Bob Dylan a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială.

Dintre albumele care au marcat istoria muzicii se numără ”The Times They Are a-Changin'” (1964), ”Blonde on Blonde” (1966), ”Oh Mercy” (1989), ”Good as I Been to You (1992)” şi ”Together Through Life” (2009).

În cariera sa de peste 55 de ani a primit 43 de nominalizări la premiile Grammy, a câştigat 12 astfel de trofee, a primit un Oscar, în 2000, pentru cel mai bun cântec, ”Things Have Changed" din ”Wonder Boys”, melodie care i-a adus şi un Glob de Aur.

Bob Dylan a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1982, iar cinci cântece ale sale au fost listate între 500 piese care au configurat rock & roll-ul, clasament realizat de The Rock and Roll Hall of Fame and Museum în 2007.

Scrierile sale au devenit volume de poezie şi memorii, iar lucrările sale - pictură şi scultură - sunt prezentate în mai multe albume de artă.

În România, volumele sale au fost publicate sub titluri precum ”Suflare în vânt - 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu”, ”Tarantula” şi ”Cronica vieţii mele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.