Preşedintele Klaus Iohannis îi va decora miercuri pe regizorii Alexander Hausvater, Radu Afrim, Gianina Cărbunariu şi Vava Ştefănescu, actorii Constantin Cojocaru, Sorin Leoveanu şi Marius Manole, dar şi publicaţia Timpul, într-o ceremonie care va avea loc, de la ora 16.30, la Palatul Cotroceni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În semn de apreciere a contribuţiei remarcabile la creşterea prestigiului artei spectacolului, pentru implicarea deosebită în promovarea teatrului şi cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, preşedintele României, Klaus Iohannis, va acorda Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D - Arta spectacolului lui Radu Afrim, regizor, Constantin Cojocaru, actor, Gianina Cărbunariu, dramaturg şi regizor, Sorin Leoveanu, actor, Marius Manole, actor, şi Varvarei Cătălina (Vava) Ştefănescu, coregraf şi dansator.

De asemenea, Alexander Hausvater, regizor, va primi Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru  contribuţia remarcabilă la promovarea culturii şi imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigenţă şi în acelaşi timp cu multă căldură umană generaţii de regizori.

Totodată, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înfiinţare, în semn de înaltă apreciere pentru activitatea publicistică de înaltă ţinută, în jurul căreia s-a coagulat, în spiritul valorilor şi al dialogului ideilor, o elită remarcabilă ce a contribuit la dezvoltarea spaţiului cultural şi civic din România, preşedintele va acorda Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F - Promovarea culturii, publicaţiei Timpul.

Radu Afrim, născut pe 2 iunie 1968, la Beclean, a absolvit secţia Regie a Facultăţii de Teatru, în 2000, şi Facultatea de Litere, secţia Română-Franceză, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în 1995. Printre spectacolele montate de regizor,în Bucureşti şi la Sfântu Gheorghe, se numără ”No Mom`s Land”, ”De ce fierbe copilul în mămăligă”, ”E doar Sfârşitul lumii”, ”Trei surori sau Alge-Bernarda's house remix”.

Marius Manole s-a născut la Iaşi, pe 10 octombrie 1978. A urmat cursurile Academiei de Arte ”George Enescu” din Iaşi, secţia Actorie, unde l-a avut profesor pe Emil Coşeriu. Între anii 2002 şi 2003, a studiat la secţia Coregrafie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În stagiunea curentă a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, Marius Manole joacă în spectacolele ”Butoiul cu pulbere”, ”Două loturi”, ”Hoţi”, ”Între noi e totul bine”, ”Magic Naţional”, ”Năpasta”, ”Revizorul” şi ”Sinucigaşul”.

Gianina Cărbunariu, născută pe 9 august 1977, a studiat regia la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematrografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti. În timpul studiilor, împreună cu un grup de prieteni, a înfiinţat platforma DramAcum, destinată tinerilor dramaturgi. Acest grup a adus un suflu nou teatrului românesc prin încurajarea noilor producţii, dar şi prin traducerea unor lucrări scrise în limbi europene de circulaţie restrânsă. La 33 de ani, Gianina Carbunariu a fost inclusă printre cele mai influente 100 de femei din societatea românească. În ianuarie 2015, spectacolul ”Solitaritate”, produs la Teatrul Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu, în cadrul proiectului ”Cities on Stage”, a fost prezentat publicului belgian la Théâtre National din Bruxelles.

Constantin Cojocaru, născut pe 6 mai 1945, într-un sat din judeţul Botoşani. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului George Carabin. Până în anul 1975, a fost actor la Teatrul Tineretului şi profesor la Şcoala Populară de Artă din Piatra Neamţ. Din 1975 până în 2001, a fost actor angajat la Teatrul Odeon din Bucureşti. Şi-a continuat activitatea artistică, colaborând cu teatre precum Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul "Toma Caragiu" din Ploieşti.

Sorin Leoveanu, născut pe 5 decembrie 1974, la Craiova, a absolvit Academia de Artă Teatrală Târgu-Mureş, secţia Actorie, la clasa profesorului Cornel Popescu, în 1998. A jucat în numeroase spectacole de teatru, la Craiova, Timişoara, Târgu-Mureş şi Bucureşti, dar şi în mai multe producţii cinematogarfice, precum ”Undeva la Palilula” (2012), de Silviu Purcărete, ”Quod Erat Demonstrandum” (2013), de Andrei Gruzsniczki, şi ”Box” (2015), de Florin Şerban. În 2012, a primit premiul UNITER la categoria ”cel mai bun actor în rol principal”, pentru rolul din spectacolul ”Caligula”, în regia lui Laszlo Bocsardi.

Vava Stefanescu, născută pe 21 decembrie 1969, la Râmnicu Sărat, este dansator, coregraf, regizor şi profesor. În 1994, a absolvit secţia Creaţie coregrafică, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. În 2004, a primit o bursă din partea guvernului francez pentru masterul în management cultural "Cooperare artistică internaţională", la Universitatea Paris 8. Din anul 2006, este director artistic al Centrului National al Dansului din Bucureşti şi a realizat peste 30 de lucrări personale - spectacole de dans contemporan şi creaţii coregrafice pentru spectacole de teatru şi film.

Alexander Hausvater, regizor canadian de origine română, născut pe 11 iunie 1949, la Bucureşti, şi a studiat la Tel Aviv şi Dublin. A montat, încă din 1969, pe mari scene din Irlanda, Canada, Statele Unite, Germania şi România. În 1971, s-a stabilit în Canada, unde a lucrat ca regizor şi director de teatru. După Revoluţie, s-a întors în România. A publicat volume de teatru, a predat la universităţi din întreaga lume şi este unul dintre cei mai prolifici regizori români. În 2015 a primit Premiul Senatului UNITER pentru întreaga activitate de regizor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.