Cincizeci de copii din cinci comunităţi din preajma monumentelor istorice Casa George Enescu din Mihăileni judeţul Botoşani şi Conacul Neamţu din Olari judeţul Olt vor primi înaintea sărbătorilor de Paşte kituri de lucru „Patrimoniul la Pachet, stilul Art Nouveau”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul Educaţie pentru Patrimoniu al Pro Patrimonio este un program continuu, transanual şi interdisciplinar prin care fundaţia  desfăşoară o activitate susţinută de peste şapte ani, diversificată constant.

O mare parte din atelierele iniţiate se adresează în mod special copiilor şi tinerilor din zonele, uneori sărace şi destructurate, în care sunt desfăşurate proiecte de salvare, conservare şi reabilitare a patrimoniului arhitectural (Vila Golescu din Câmpulung, Conacul Neamţu din Olari, Conacul Perticari-Davila din Argeş, Casa lui George Enescu din Mihăileni etc.)

Cei 50 de beneficiari ai kiturilor de lucru „Patrimoniul la Pachet, stilul Art Nouveau” sunt copiii din Future Acceleration Program derulat de UiPath Foundation în colaborare cu Fundaţia Pro Patrimonio atât în Botoşani cât şi în Olt. De trei ani Fundaţia Pro Patrimonio şi UiPath Foundation şi-au unit eforturile pentru a ajuta comunităţile de copii din jurul acestor două obiective.

Kiturile propuse pentru Paşte încurajează descoperirea prin exerciţii şi probe practice a stilului Art Nouveau în Europa, incluzând exemple din România. Perioada primăverii cu explozia de plante şi flori va fi acordată cu această călătorie prin povestea unuia dintre cele mai spectaculoase stiluri din arhitectură.

Activităţile individuale vor mobiliza abilităţile grafice şi creative ale micilor beneficiari într-un caiet de lucru personalizat şi vor ajuta copiii să-şi configureze un obiect de decor pentru masa de Paşte completat cu elemente surpriză gustative. Activitatea de grup, ulterioară,  va aduna copiii în cadrul unui atelier de lucru comun.

Aceste kituri DYI vor fi trimise copiilor care le vor lucra individual pe baza unor informaţii precise şi în acelaşi timp având opţiuni libere diverse plus o întâlnire online pentru instrucţiuni suplimentare şi compararea rezultatelor. Provocarea de grup încurajează lucrul în echipă şi interacţiunea necesar umană şi va fi realizată sub ghidajul unui profesor sau a unui adult coordonator.

Pachetele susţin explorarea stilului Art Nouveau prin exerciţii practice şi jocuri ce încurajează curiozitatea, manualitatea, creativitatea şi gândirea logică. Domeniul ales antrenează dialogul între trecut, prezent şi viitor, îmbină elemente ale moştenirii din trecut cu elemente de tehnologie din contemporan şi încurajează descoperirea şi îmbunătăţirea  universului locuit, estetic şi relaţional-uman din imediata apropiere.
În perioada premergătoare Crăciunului copiii vor primi un nou set de kituri de lucru cu o altă tematică.

Casa George Enescu, salvată de la colaps

Casa George Enescu din Mihăileni judeţul Botoşani şi Conacul Neamţu din Olari judeţul Olt sunt două monumente istorice se aflate în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio. Pe parcursul anilor numeroase persoane, instituţii private şi companii au donat timp, bani şi materiale pentru a le salva.

Casa George Enescu din Mihăileni a fost salvată de la colaps şi a trecut printr-un proces de restaurare timp de 7 ani. Acum ea este redată comunităţii locale sub formă de centru cultural şi educaţional. Aici se desfăşoară de trei ani „Academia de Muzică, Educaţie şi Studiul Sunetului”.

Conacul Neamţu din Olari se află la începutul procesului de restaurare. Din 2018 a fost demarată restaurarea constantă, pas cu pas. Chiar şi pe parcursul şantierului, conacul este un punct important pentru comunitatea locală, din 2021 a fost creat „Centrul experimental de Studii şi Educaţie de la Conacul Neamţu din Olari” dedicat acestui loc.
.
 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.