Jurnalista filipineză Maria Ressa, declarată de revista Time „personalitate a anului 2018”, a fost condamnată pentru calomnie, acuzaţii despre care susţine că sunt motivate politic, şi riscă o pedeapsă cu până la 6 ani de închisoare, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un fost redactor al site-ului ei, Rappler, a fost de asemenea condamnat. Cei doi au fost eliberaţi pe cauţiune şi pot formula un apel.

Activiştii pentru libertatea presei susţin că procesul are ca scop reducerea la tăcere a criticilor preşedintelui Rodrigo Duterte. 

Preşedintele şi susţinătorii lui i-au acuzat pe Ressa şi site-ul ei că au publicat ştiri false.

Cazul face referire la un articol publicat în urmă cu opt ani despre presupusele legături dintre omul de afaceri Wilfredo Keng şi un fost judecător.

Punerea sub acuzare a fost posibilă în baza legii „calomniei cibernetice”, care a intrat în vigoare în septembrie 2012, la patru luni după ce Rappler a publicat articolul. Însă procurorii au spus că o corectură efectuată în 2014 - îndreptarea unei greşeli de ortografie - face ca articolul să se supună legii.

Luni, judecătoarea Rainelda Montea a spus că Rappler nu a oferit nicio dovadă care să susţină acuzaţiile aduse lui Keng. Ea a adăugat că verdictul a fost bazat pe probele prezentate în faţa Curţii, adăugând că libertatea presei „nu poate fi folosită ca scut” împotriva calomniei.

Ressa, în vârstă de 56 de ani, şi colegul ei au obţinut eliberarea condiţionată. Dacă va fi menţinută condamnarea, în urma apelului, ei riscă să primească o sentinţă de până la 6 ani de închisoare.

„Către toţi filipinezii: nu este vorba doar despre Rappler, nu este vorba doar despre noi, este vorba despre noi toţi. Libertatea presei este fundamentul fiecărui drept pe care îl aveţi ca cetăţeni filipinezi”, a spus Ressa după aflarea verdictului.

Născută în Filipine, Maria Ressa a crescut în SUA şi a revenit în ţara natală în anii 1980, după căderea liderului autoritar Ferdinand Marcos. Fost jurnalist CNN; ea a fondat Rappler în 2012. Acesta este unul dintre puţinele site-uri naţionale care critică administraţia Duterte şi războiul declarat drogurilor, care a făcut mii de victime. Rappler şi Ressa au fost implicaţi în mai multe procese de-a lungul timpului, de la evaziune fiscală la încălcarea legii privind proprietatea străină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.