Andriy Zholdak a fost nominalizat la categoria „cel mai bun regizor” pe baza unor criterii estetice care vizează poetica sa regizorală. Valoarea spectacolului „Femeia mării“ este subliniată de încă două nominalizări - cea mai bună actriţă într-un rol principal şi cea mai bună scenografie, a transmis juriul de nominalizări al Galei Premiilor UNITER 2023, format din Doru Mareş, Maria Miu, Victor Scoradeţ, Iris Spiridon şi Carmen Stanciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În privinţa nominalizărilor, juriul pentru GPU 2023 a avut un singur criteriu: „valoarea demersului de creaţie artistică”, se arată în mesajul juriului.

„În intervalul 5.10.2022 - 13.03.2023, juriul a avut privilegiul de a vedea peste 160 de producţii, dar şi dificila sarcină de a alege doar trei nume pentru fiecare categorie de nominalizări, lucru realizat cu majoritate de voturi. Procesul de jurizare a fost o dezbatere profesionistă, bazată pe respectul pentru teatru şi pentru artişti şi în cursul căreia s-au invocat exclusiv argumente artistice.

După comunicarea publică a nominalizărilor au apărut în mediul online semnalări ale abaterilor de comportament din anii trecuţi ale domnului Andriy Zholdak.

Spectacolul „Femeia mării” a figurat pe lista propunerilor Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, fiind realizat în anul 2022 şi menţinut în repertoriul curent. De asemenea, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu a propus şi el juriului de nominalizări un spectacol regizat de Andriy Zholdak: „Romeo şi Julieta”. Până la data publicării nominalizărilor, Andriy Zholdak nu a fost contestat, nu a existat nicio semnalare din partea colectivelor respective, care să împiedice juriul să ia în considerare cele două spectacole. ​Dacă există motive care îl fac incompatibil pe regizorul Andriy Zholdak cu Premiile Uniter, numai teatrul implicat are dreptul să le sesizeze, dat fiind că în cazul unor abateri grave, decizia de colaborare aparţine producătorului. Subliniem că lista de producţii vizionate include numai spectacole asumate de realizatori. Prin urmare, juriul nu este abilitat să judece eventualele excese temperamentale ale unui artist sau altul, ci numai să-i evalueze performanţele profesionale”.

„Uniunea Teatrală din România - UNITER - este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului”. 

Peste 1.000 de oameni de teatru au semnat petiţia Declic pentru Retragerea nominalizării lui Andriy Zholdak la categoria „cel mai bun regizor” a galei Premiilor UNITER.

„Am fost revoltaţi de nominalizarea făcută de juriul UNITER. Andriy Zholdak este cunoscut pentru agresiuni psihologice şi fizice asupra actorilor cu care lucrează”, se arată în textul petiţiei.

„Anul acesta, care a fost marcat în teatrul românesc de o dezbatere profundă asupra abuzurilor, juriul UNITER nominalizează un regizor care a agresat în faţa întregii echipe în seara unei premiere una din actriţele din distribuţie. Acest act nu este o supoziţie, un zvon şi nu face parte din sfera privată, neatacând prezumţia de nevinovăţie aşa cum se pretinde de multe ori în mod absurd în cazurile de abuz. Este un act recunoscut, în care au existat martori care au alertat poliţia. La aproape fiecare proiect al acestui regizor acelaşi tip de comportament se repetă şi el continuă să fie validat de instituţiile teatrale importante din România. În solidaritate cu victimele abuzului din teatrul românesc şi din dorinţa de a putea lucra în condiţii normale şi sigure în timpul repetiţiilor, solicităm Senatului UNITER excluderea regizorului Andriy Zholdak la categoria „cel mai bun regizor”. Considerăm că un regizor bun trebuie în primul rând să ştie să lucreze cu actorii fără violenţă psihologică sau vătămare corporală şi să îşi respecte colaboratorii”, scriu semnatarii petiţiei.

Între semnatari: Carmen Lidia Vidu, regizoare, Oana Stoica, critic de teatru, Velica Panduru, scenografă, Diana Dumbrava, actriţă, Ada Galeş, actriţă, Alexandra Badea, regizoare, Ramona Dumitrean, actriţă, Eugen Jebeleanu, regizor, Cristina Modreanu, critic de teatru, Andrei Majeri, regizor, Nicoleta Lefter, actriţă, Vlad Bîrzanu, actor, Olga Diana Torok, actriţă, Botond Nagy, regizor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.