Mezzosoprana Joyce DiDonato, câştigătoare a mai multe premii Grammy şi a Premiului Olivier 2018 pentru realizări remarcabile în Operă, considerată „probabil cea mai puternică solistă din generaţia sa", interpretează marţi un repertoriu baroc la Ateneul Român, de la ora 16.30, împreună cu ansamblul Il Pomo d'Oro. Ei vor interpreta arii semnate de Rossi, Monteverdi, Cesti, Merula, Handel şi Rameau.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Sala Palatului de la ora 19.30, Orchestra Naţională a Franţei va susţine un nou concert în cadrul Festivalului, sub conducerea dirijorului Cristian Măcelaru. Prima lucrare a programului este Les Offrandes oubliées de Messiaen, un compozitor de geniu, un avangardist, creator de şcoală, organist, improvizator şi ornitolog. Messiaen are un stil componistic aparte, lucrările sale sunt inchinate Dumnezeului catolic, elemental religios fiind recognoscibil în toate creaţiile sale. Lucrarea Les Offrandes oubliées a fost compusă în 1930, pe vremea când Messiaen avea 22 de ani, iar  premiera a avut loc în 1931 la Theatre Des Champs Elysees din Paris, dirijată de Walter Straram. Este structurată în 3 secţiuni: I Crucea, II Păcatul, III Euharistia.

Publicul va asculta Concertul pentru pian în la minor op. 16 de Edvard Grieg în interpretarea celebrului pianist Denis Matsuev, unul dintre cei mai căutaţi muzicieni ai generaţiei sale. Armoniile romantice şi melodiile de inspiraţie populară din folclorul norvegian aduc în sala de concert frumuseţea aerului nordic. Compus în anul 1868 de tânărul Grieg, în vârstă de 24 de ani, Concertul în la minor este unul dintre cele mai iubite şi cântate concerte din repertoriul pianistic - original, visător şi plin de poveste.

„Poema Română” scrisă de George Enescu completează programul. Inspirată din tematica muzicii populare, „Poema Română”, compusă în 1897, este o „laudă a patriei'', prin viziunea geniului enescian în vârstă de numai 16 ani. Compoziţia a fost prezentată pe scenă în premieră la Paris şi dirijată de Eduard Colonne, iar premiera românească a avut loc la Ateneu, cu Enescu la pupitrul dirijoral. Poema a fost dedicată Reginei Elisabeta, „Omagiu Respectuos M.S. Regina României'' şi  a reprezentat rampa de lansare în cariera componistică a geniului enescian. Interpretează Orchestra Naţională a Franţei şi Corul Filarmonicii George Enescu dirijat de Iosif Ion Prunner.

Ultima lucrare a serii este poemul coregrafic „La Valse” de Maurice Ravel. Un balet impresionist, lucrarea „La Valse” a fost scrisă între anii 1919-1920. Este o compoziţie inspirată, o muzică imbietoare, ca o invitaţie la vals. Ravel a fost foarte atras de ritmul de vals şi de dansuri în general, multe dintre creaţiile sale fiind dansuri (Bolero, Pavana, etc.) Muzica fermecătoare a lucrării cu nuanţe romantice, a fost începută iniţial ca o lucrare despre Viena, capitala valsului.

Pe scena Filarmonicii din Sibiu, la Sala Thalia, de  la ora 19, publicul este invitat la un concert susţinut de Mahler Chamber Orchestra şi renumita pianistă Yuja Wang. Programul este fermecător, compus din lucrări de Haydn, Janacek, Stravinski şi Şostakovici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.