Jerry Hopkins, jurnalist şi autor al biografiei The Doors care a stat la baza filmului lui Oliver Stone, a murit la vârsta de 82 de ani, potrivit revistei Rolling Stones.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jerry Hopkins, fost corespondent din Los Angeles al revistei americane, la finalul anilor 1960, a murit la Bangkok, pe 3 iunie, după ce a luptat mai mult timp cu o boală. Vestea a fost confirmată de soţia lui, Lamyai, cu care a avut doi copii.

În 1980, Hopkins a scris „No One Here Gets Out Alive”, biografie a trupei americane The Doors care a stat la baza filmului pe care Oliver Stone l-a lansat în 1991.

„Este greu să îţi iei rămas bun. Jerry a făcut parte din generaţia fondatoare a Rolling Stone. A fost un bun prieten”, a spus fondatorul Jann Wenner.

Hopkins şi-a început cariera la revistă după ce a trimis o cronică a unui concert The Doors de la Shrine Exposition Hall din centrul Los Angelesului. Aceasta venea ca răspuns la un anunţ apărut în numărul patru al revistei privind necesitatea de conţinut. Textul a fost publicat pe o întreagă pagină, pe 10 februarie 1968, cu titlul „The Doors On Stage: Assaulting The Libido”.

La acea vreme, Hopkins scria pentru ziare underground din Los Angeles şi conducea Headquarters, unul dintre primele mari magazine din oraş. În câteva luni de la prima cronică, el a devenit corespondentul principal al Rolling Stone în Los Angeles, ieşind în evidenţă, între altele, cu un interviu luat lui Frank Zappa şi profiluri ale unora ca Van Dyke Parks şi Cass Elliot.

Totuşi, nimeni nu l-a fascinat atât de mult ca Morrison: „Era cel mai interesant dintre toate starurile rock pe care le-am întâlnit, pentru ca era cel mai bun partener de conversaţie”, a declarat el pentru L.A. Weekly în 2013.

La începutul anilor 1970, a făcut o pauză în activitatea alături de Rolling Stone pentru a scrie „Elvis: A Biography”, însă a revenit în 1972, pe post de corespondent de la Londra. Aflat în Europa, a început să investigheze misterioasa moarte a lui Morrison (3 iulie 1971, Paris). Aceasta a pus bazele „No One Here Gets Out Alive”, lansată în 1980.

După aproape un deceniu, Oliver Stone a cumpărat drepturile cărţii şi cercetarea extinsă făcută de Hopkins despre Morrison. Legat de film, autorul a declarat în 2007: „Am sentimente contradictorii. Mai ales pentru că este atât de unilateral. Jim a fost un nebun beţiv, dar nu doar atât. Îl ştiam pe Morrison. Îl ştiam ca pe un bărbat care glumea pe seama lui. Era incredibil de inteligent... 40% din film este pură ficţiune. Stone a combinat personaje. A ignorat cronologia. Este o versiune a anilor 1960 scrisă de Stone”.

După „No One Here Gets Out Alive”, Hopkins a scris aproximativ 40 de biografii ale unor artişti precum David Bowie, Jimi Hendrix şi Don Ho.

S-a mutat în Bangkok în 1993, iar de acolo a publicat, între altele, „Thailand Confidential”, „Bangkok Babylon” şi „Asian Aphrodisiacs”, în care vorbeşte despre viaţa şi oamenii pe care i-a întâlnit acolo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.