Scriitorul american James Frey a câştigat premiul Bad Sex in Fiction pe 2018 pentru „dubiosul” său roman „Katerina”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul, iniţiat în urmă cu 25 de ani de Literary Review, este acordat anual pentru cea mai nereuşită descriere sexuală în literatură. 

Ceremonia de decernare a trofeului de anul acesta a avut loc luni seară, la Londra.

După 15 ani de când a devenit celebru pentru că şi-a înfrumuseţat propriile memorii, „O mie de fărâme/ A Million Little Pieces”, americanul James Frey este în prim-plan cu un premiu nedorit de vreun autor: Bad Sex in Fiction pe 2018.

Pe lista scurtă întocmită anul acesta s-au aflat numai bărbaţi. Între ei, Haruki Murakami, Gerard Woodward, Julian Gough şi Luke Tredget.

Frey a câştigat pentru „Katerina”, descrierea unei poveşti de dragoste fictive pe care autorul a început-o într-o călătorie hedonistă, în Franţa, în anii 1990. Povestea îl are în centru pe Jay, un tânăr american ce aspiră să devină scriitor, care călătoreşte spre Paris cu un model norvegian, pe nume Katerina.

Juraţii de la Literary Review au spus că au fost convinşi de câteva scene de sex incluse în roman - întâlniri într-o parcare, pe bancheta unui taxi, dar şi dintr-o baie a unui hotel din Paris.

După „zile de dezbateri”, juraţii au decis să ofere premiul lui Frey pentru că „modelul norvegian nu ne-a convins”, iar întreg romanul a fost greu de îndurat, potrivit The Guardian. Multiplele scene fanteziste din „Katerina” i-ar fi putut aduce lui Frey premiul de nenumărate ori, au mai spus juraţii. El s-a impus pentru numărul considerabil şi durata „pasajelor erotice dubioase” din cartea sa.

Autorul a transmis: „Sunt foarte onorat să primesc acest premiu prestigios. Cinste şi onoare tuturor colegilor finalişti - mi-aţi oferit multe ore de lectură plăcută în ultimii ani”.

James Frey a mai fost nominalizat pentru Bad Sex in Fiction Award în 2011, pentru romanul „The Final Testament of the Holy Bible”.

Printre cei care au primit acest premiu de-a lungul anilor se numără Giles Coren, Morrissey şi Norman Mailer.

Premiul îşi propune să „atragă atenţia asupra pasajelor ce descriu relaţii sexuale în ficţiunea moderbă care sunt scrise prost, de mântuială, redundant”.

Trofeul de anul acesta a fost prezentat, în lipsa lui Frey, de către cântăreaţa Kim Wilde, la clubul londonez In and Out.

În istoria de 25 de ani a premiului doar trei femei l-au câştigat: Rachel Johnson, Nancy Huston şi Wendy Perriam. Anul acesta, au fost câteva femei incluse pe lista lungă, însă scrierile „nu au fost suficient de proaste”, a spus Frank Brinkley de la Literary Review.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.