Dubai, cu centrele sale comerciale şi hotelurile de lux, va avea în curând şi un pavilion israelian. Israel se pregăteşte de viitoarea Expoziţie Universală (20 octombrie 2020-10 aprilie 2021) în Emiratele Arabe Unite, prima pe teritoriu islamic, ocazie pentru Statul evreu să strângă legăturile cu ţările din Golf, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dubai a lansat cu mare fast în această toamnă numărătoarea inversă pentru Expoziţia Universală 2020 prin care Emiratele Arabe Unite speră la creşteri economice semnificative, cu 25 de milioane de vizitatori aşteptaţi şi cel puţin 192 de ţări prezente.      

Printre acestea, Israel. Statul evreu are parte de cronici proaste în presa din ţările arabe, nicio relaţie cu Emiratele dar vede în această expoziţie un mod de a se integra în dinamica regională, mai ales că Tel Aviv se apropie în prezent de familii regale din Golf. 

"Împărtăşim aceeaşi viziune cu a Statelor din Golf în ceea ce priveşte ameninţarea pe care o reprezintă Iranul. Nu avem aceeaşi strategie ca aceste state, dar există o întâlnire naturală de interese comune", a spus un responsabil israelian sub anonimat.               

Atleţii israelieni au fost recent autorizaţi să participe la competiţii în regatele din Golf. Iar un pavilion colorat al Statului evreu într-o ţară arabă şi musulmană este o oportunitate pentru a accelera această apropiere, estimează responsabili israelieni. 

"Pentru noi, plus-valoarea acestei expoziţii ţine de vizitatorii arabi şi musulmani", a afirmat Elazar Cohen, responsabil al dosarului Dubai2020 în cadrul ministerului israelian al Afacerilor externe. 

Pavilionul israelian va imita o imensă dună de nisip între ziduri şi un tavan de ecrane plate care vor difuza imagini din societatea israeliană. 

Pavilionul va reflecta apartenenţa Statului evreu la Orientul Mijlociu, deschiderea către vecini şi transformarea sa, de la deşert la succesele tehnologice, a explicat pentru AFP David Knafo, arhitect din Tel-Aviv care a conceput planurile. 

Pentru premierul Benjamin Netanyahu, participarea israeliană face parte "din progresele constante în vederea unei normalizări cu Statele arabe".

România va participa la Expoziţia Universală de la Dubai cu pavilionul „New Nature”, un concept bazat pe echilibrul om - natură, care include manifestări umane, dar şi aspecte economice şi ştiinţifice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.