Întreaga echipă editorială a reputatei reviste Cahiers du Cinéma a demisionat în semn de protest faţă de noua conducere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 15 membri ai echipei au luat această decizie din cauza unui conflict de interese sesizat în cazul proprietarilor revistei - un grup de bancheri, antreprenori din zona tehnologică şi producători de film care au cumpărat publicaţia în urmă cu o lună.

Într-un comunicat trimis joi se arată: „Noul acţionariat este alcătuit din opt producători, iar asta reprezintă o problemă de conflict de interese pentru recenziile critice. Indiferent ce articole ar fi publicate despre filme ale acestor producători, automat ele ar fi suspecte”.

„Ne-a fost comunicat că recenziile noastre ar trebui să se «reorienteze» spre cinematografia franceză”. 

În acelaşi document, echipa mai notează că a fost informată că revista va deveni mai „chic” şi orientată spre publicul larg. Jurnaliştii de la Cahiers du Cinéma discută o eventuală clauză de cumpărare care să le protejeze drepturile când se schimbă proprietarii.

Fondată în 1951, între primii colaboratori ai publicaţiei s-au numărat Jean-Luc Godard şi François Truffaut. Redacţia este condusă acum de Stéphane Delorme (redactor-şef) şi de Jean-Philippe Tessé (redactor-şef adjunct).

Tessé, care a lucrat la Cahier de 17 ani, a spus: „Noii patroni vor să o facă o revistă «chic» şi «cordială». Este o absurditate absolută”.

Ziarul francez Le Monde a relatat că acţionarii susţin că nu au instruit echipa cu privire la politica editorială. „Echipa editorială trebuie să scrie ce doreşte despre cinema. Este exclus să ghidăm alegerile”, a declarat Eric Lenoir, noul manager al companiei, pentru Le Monde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.