Actorul Vlad Zamfirescu a povestit, într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorite anual pe 27 martie, despre ritualuri, devenire, adevăr şi rolul teatrului, care "rămâne mereu o versiune posibilă şi necesară a vieţii". Actorul Teatrului Nottara spune că singurul ritual pe care îl practică de fiecare dată când urcă pe scenă este să nu uite de sine, iar ceea ce îl deranjează cel mai mult în timpul spectacolelor este lipsa de adevăr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reporter: Care este definiţia personală pe care i-o daţi teatrului?
Vlad Zamfirescu: Sincer, nu cred în definiţii. Lucrurile definite sunt, cumva, finite. Stabilite, epuizate, terminate. Teatrul e viaţă. E viu. Într-o permanentă definire. Schimbare. Sensibil la istorie şi geografie. Acum 500 de ani însemna ceva, acum 100 altceva, acum 50 un alt ceva, azi, pe Broadway sau la Moscova, la Bulandra, Godot, Nottara sau Palatul Copiilor, altceva. Dar dacă e cinstit şi autentic, încărcat cu sens, nu cu clişee, caricaturi sau metafore arbitrare, rămâne mereu o versiune posibilă şi necesară a vieţii.

Reporter: De ce aţi ales să deveniţi actor?
V.Z: N-am ales. M-am născut în mediul ăsta. Ambii părinţi erau actori. La fel şi prietenii lor. Am crescut în această lume care, fără să-mi fi făcut un plan din asta, a devenit a mea.

Reporter: Aveţi vreun ritual de fiecare dată când urcaţi pe scenă? Îl puteţi descrie?
Îmi cunosc personajul, îl înţeleg şi îl apăr. Îi înţeleg motivaţiile. Pentru că, dacă e un personaj autentic, trebuie să aibă o motivaţie şi un sens, oricât de improbabile sau discutabile i-ar fi acţiunile. Deci ritualul meu, înainte de a urca pe scenă, este de a-mi aminti cine sunt.

Reporter: Cu ce personaj pe care l-aţi interpretat vă identificaţi?
V.Z: Punctual, cu fiecare. Am încercat şi a trebuit să mă identific. Altfel nu l-aş fi făcut. Dar, în general, nu mă identific cu niciunul. De la multe dintre ele am învăţat câte ceva. Despre mine şi despre oameni. Dar, pe de altă parte, nu cred că am făcut confuzia între ce sunt pe scenă şi cine sunt în afara ei.

Reporter: Ce vă deranjează cel mai mult în timpul unui spectacol?
V.Z: Lipsa de adevăr. A mea, a partenerului de pe scenă sau a spectatorului. Decât să ne prefacem, noi că jucăm şi ei că ne ascultă, mai bine ne vedem fiecare de treabă. În altă parte.

Reporter: În ce roluri vă pot vedea spectatorii în prezent?
V.Z: Joc în peste 20 de spectacole în acest moment. O să amintesc câteva, selectiv: La Teatrul Nottara joc în “Efecte colaterale”, de Alexandru Popa, “Panică”, de Mika Myllyaho, “Vestul singuratic”, de Martin McDonagh şi “Mărimea contează”, de Neil LaBute. La Bulandra, printre altele, joc în “Artă”, de Yasmina Reza şi “Macbeth”, de William Shakespeare. În independent, pot fi văzut în “Secretul fericirii”, de Alexandru Popa, la Godot Café Teatru, “Vanilla Skype”, de Cătălin Ştefănescu, la Teatrul Act, şi “All inclusive”, de Alexandru Popa, la Palatul Copiilor.

Născut pe 1 martie 1974 la Târgu Mureş, actorul Vlad Zamfirescu s-a mutat în Bucureşti la vârsta de 14 ani, iar în anul 1997 a absolvit ca şef de promoţie Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Cojar. Actorul i-a mai avut drept mentori, între alţii, pe Cătălin Naum, Gelu Colceag şi Cătălina Buzoianu. 

În 1994, când era încă student, a fost distribuit de Cătălina Buzoianu în ”Pelicanul”, de August Strindberg, la Teatrul Levant, având-o pe Valeria Seciu drept colegă de distribuţie. A obţinut pentru acest rol de debut Premiul UNITER.

A jucat în peste 40 de spectacole, în teatre de stat şi companii independente din Bucureşti şi din ţară, precum: ”Scandal la Palermo”, adaptare după Carlo Goldoni, în regia Cătălinei Buzoianu, (Teatrul Bulandra, 1997), ”Regele Lear” de William Shakespeare, regizat de Dragoş Galgoţiu, (Teatrul Bulandra, 1999), ”Hamlet” de William Shakespeare, în regia lui Vlad Mugur (Teatrul Naţional Lucian Blaga din Cluj-Napoca, 2001), şi ”Tango” de Sławomir Mrożek, regizat de Gelu Colceag (Teatrul Bulandra, 2001).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.