Actorul Jeremy Strong, cunoscut pentru roluri din lungmetraje ca „The Judge”, „The Big Short” şi „Molly's Game”, vorbeşte despre serialul HBO „Succesiunea”, despre rolul lui de moştenitor al unui imperiu media, despre dependenţă şi familia Murdoch, dar şi despre industria care reprezintă „o lume palpitantă, o parte foarte dominantă a vieţilor noastre”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actor de teatru şi film, Strong - născut pe 25 decembrie 1978 - a studiat la Yale şi la Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) din Londra. A fost recompensat cu Lincoln Center Theater Annenberg Fellowship şi a jucat, din 2008, în peste 20 de producţii de televiziune şi artistice.

În serialul „Succesiunea/ Succesion”, care a avut premiera la HBO pe 4 iunie, el joacă rolul lui Kendall Roy, a cărui familie - tatăl, Logan Roy, şi cei patru copii - controlează unul dintre cele mai mari trusturi media şi de divertisment din lume.

Serialul urmăreşte familia Roy în timp ce îşi plănuieşte viitorul, odată ce tatăl îmbătrânit începe să îşi pregătească retragerea din companie.

Acţiunea este plasată la New York. „Succesiunea” explorează teme precum puterea, politica, banii şi familia. Logan Roy, puternic, dur şi îmbătrânit, este şeful Waystar Royco, un conglomerat media internaţional controlat de familia sa. Este căsătorit cu Marcia, a treia nevastă, o parteneră dedicată. Kendall Roy, fiul cel mare din a doua căsătorie, este preşedintele unei divizii din firmă şi principalul moştenitor.


Roman Roy, fratele mai mic al lui Kendall, este fiul relaxat, care nu mai lucrează la Waystar. Siobhan "Shiv" Roy, singura fiică a lui Logan, şi cea mai tânără dintre toţi, are o carieră în politică. Connor Roy, cel mai mare fiu al lui Logan şi singurul copil din prima căsătorie, duce o viaţă independentă în New Mexico. 

Tensiunile apar în momentul în care ziua de naştere a lui Logan se transformă într-o luptă pentru putere dată între tată şi fiu şi, separat, între fraţii. Copiii familiei Roy se confruntă cu o alegere dificilă marcată de dispute.

Serialul creat de Jesse Armstrong, care este şi producător executiv, poate fi urmărit pe HBO în fiecare luni, de la ora 21.00, şi este disponibil şi pe HBO GO, un episod pe săptămână.

Din echipa serialului face parte şi cineastul Adam McKay, premiat cu Oscar la categoria „cel mai bun scenariu adaptat” pentru „The Big Short” (2015). El a regizat un episod din „Succesiunea” şi este şi producător executiv.

Din distribuţie fac parte Jeremy Strong, Brian Cox, Kieran Culkin, Alan Rock, Sarah Snook şi Hiam Abbass.

Prezentăm interviul acordat de actorul Jeremy Strong:

Kendall este un personaj complex. Care a fost prima ta impresie despre el când ai citit scenariul?

Jeremy Strong: Am lucrat cu Adam McKay la „The Big Short” şi am ajuns să îl cunosc. El mi-a spus că are un scenariu, un fel de regele Lear întâlneşte complexul industriei media, şi mi s-a părut chiar interesant. Am fost mereu fascinat de putere - am jucat Richard al III-lea, când eram la RADA (Royal Academy of Dramatic Art), şi sunt fascinat de conflictele familiale pentru putere de tip shakespearian plasate în peisajul modern al media. Am gândit că va fi foarte captivant. Când am citit prima dată scenariul, am fost mai atras de un alt personaj. M-am gândit că Roman pare un personaj cu adevărat amuzant. Un şmecher, un personaj colorat. Am tendinţa să-mi placă să fac lucruri care sunt departe de mine şi sunt nevoit să parcurg ceva drum pentru a crea un personaj. Şi, deşi sunt foarte diferit de Kendall, regăsesc mai mult din mine în acest personaj decât în orice altul pe care l-am jucat. La bine şi la rău. Mă refer la ambiţia şi truda lui de a ajunge undeva, mai ales în ochii unor oameni pe care îi preţuiesc. Aşadar, cred că mă pot asocia cu asta, cu inocenţa şi chinul luptei lui. Cred că este greu să faci parte dintr-o astfel de familie.

Ce cercetare ai făcut legat de astfel de familii?

Jeremy Strong: Am citit multe cărţi. Am citit toate cărţile care au fost scrise despre familia Murdoch. Am fost să văd „Ink” (spectacolul de teatru al lui James Graham despre Murdoch). I-am luat şi pe Jesse şi Frank Rich (producător executiv) să îl vadă vara trecută. A fost minunat şi înfricoşător. Îţi dai seama pe ce este clădit acel imperiu. Ce graniţe morale şi etice este dispus să treci? Însă omul a fost şi este pasionat şi un vizionar. Pasionat de ştiri. Iubeşte ştirile şi a construit un imperiu fără precedent.
A fost destul de surprinzător, în timp ce filmam serialul, să deschidem New York Times şi să îl vedem pe Rupert Murdoch în plin moment de rege Lear şi să citim despre problema succesiunii. Iar acum, citind despre Sky şi 21st Century Fox şi Comcast şi despre cum Lachlan Murdoch va prelua funcţia, iar James Murdoch este afară din schemă.
Deci, am citit mult despre familia Murdoch, dar şi despre Redstone, Newhouse, Sulzburger, Conrad Black şi fraţii Koch. Sunt atât de multe dinastii în care dinamica seamănă.

De ce crezi că media, ca industrie, se potriveşte atât de bine într-o astfel de poveste?

Jeremy Strong: Cred că este ceva ademenitor la lumea aia. Mereu am crezut că este o lume palpitantă la care să te uiţi prin gaura cheii, pentru că media este o parte foarte dominantă a vieţilor noastre. Adam McKay şi Jesse au fost foarte interesaţi să pună această familie sub microscop, urmărind disfuncţia şi, într-un fel, trauma din interiorul ei, pentru a observa cum ele sunt afişate global, din cauza influenţei familiei.
Aparent, Kendall este moştenitorul, dar este evident să Logan este făcut din alt aluat. El este unul dintre mogulii mercenari, primitivi. Kendall, care nu e un strălucit afacerist, este mai conectat la spiritul epocii şi tendinţele din era digitală. El vede clar că este o chestiune de mărime şi că această companie nu va supravieţui în actuala formulă, iar modul de lucru al tatălui lui este depăşit.

Este Kendall un fel de James Murdoch?

Jeremy Strong: Este, cu siguranţă, foarte încordat, agresiv, însă nu nemilos ca tatăl lui, dar are un foc interior, iar astea toate sunt lucruri pe care le-am citit despre James. Am descoperit că ţin la Kendall. Îmi pasă de lupta lui, îmi place el şi cred că tragedia vine de fapt din încercarea lui de a fi ceva ce nu este.
Este sfâşietor cât de disperat e să aibă aprobarea tatălui lui. Cred că vrea sincer să îşi facă tatăl mândru. Un lucru pe care l-am discutat cu Jesse a fost ce limite proprii ar trebui să depăşească ca să reuşească asta. Va deveni ca tatăl lui sau va ieşi din umbra lui? Şi mai este problema moştenirii, care cred că este sufletul acestui serial. Pentru că toţi avem o moştenire. Cu toţii moştenim ceva de la părinţii noştri. Apoi se pune problema ce facem cum moştenirea. Îi putem scăpa şi trece mai departe?
Pe Jesse l-a interesat foarte mult, în mod special, această familie. Moştenirea ei şi faptul că toţi aceşti copii încearcă, într-un fel sau altul, fie să scape de ea, fie să o primească, şi felul în care îi perverteşte.

Iniţial, ai impresia că nu există niciun motiv să îţi fie milă de ei - sunt foarte bogaţi, privilegiaţi. Dar asta reprezintă o povară pentru unii, mai ales pentru Kendall, care crede că trebuie să se ridice la nivelul ei.

Jeremy Strong: Da, este o povară uriaşă. Dacă Logan a construit un imperiu şi este un bărbat puternic şi a acumulat această forţă, copii lui nu au fost crescuţi într-un mod care să le insufle vreo putere. Aşa că ei nu au propria forţă şi încearcă să prindă una şi să o arate. Dar nu reuşesc asta şi presiunea este teribilă.

Şi atunci cum te remarci, dacă nimeni nu te lasă?

Jeremy Strong: Singurul mod este, cred, să faci ce ar fi făcut tatăl tău. Ceea ce este, în cazul lui Kendall, să îţi distrugi tatăl.

Fosta lui soţie îl acuză că este psihopat. Crezi că este în vreun fel?

Jeremy Strong: Nu. Dar cred că McKay este interesat de patologia Americii corporatiste şi a corporaţiilor. Nu cred că Kendall este un sociopat. Se recuperează după ce s-a luptat cu dependenţa, aşadar umbra îi este foarte prezentă şi multe dintre lucrurile pe care le face sunt un mod de a încerca să se menţină la suprafaţă şi să îşi controleze viaţa. Iar când asta începe să nu funcţioneze şi când dă de obstacole este momentul în care presiunea creşte, iar lucrurile se prăbuşesc.

Când ai început să lucrezi la acest personaj, care crezi că a fost modelul lui de dependenţă de droguri?

Jeremy Strong: Din fericire, nu am o experienţă legat de dependenţă de droguri. Cunosc mulţi oameni care au. Dar am o experienţă, într-un fel. Ştiu cum este să fii controlat de o forţă pe care nu o pot controla. În limbajul AA, se vorbeşte despre o boală şi despre un comportament care este folosit pentru a vindeca, trata şi calma boala din noi.
Cred că Kendall se foloseşte de propria ambiţie şi de munca lui pentru a comunica cu boala lui. Eu mă cufund în muncă, ca mod de evadare, şi nu sunt sigur ce aş fi fără ea.
Limbajul şi moneda de schimb ale acestei familii nu sunt dragostea sau intimitatea, ci afacerile. Prin asta sunt legaţi. Dacă ar putea sta de vorbă şi să fie apropiaţi, ar fi un lucru, dar pentru că nu pot face asta, psihodrama lor se desfăşoară la scară globală. Şi vedem asta întâmplându-se în lumea de peste tot din jurul nostru, în moduri foarte înfricoşătoare.
Este chiar interesant să urmărim doar această familie, care întâmplător are atât de multă putere, şi să vedem cum disfunţionalitatea ei are un impact într-un sens mult mai larg.

Replicile lui Kendall sunt unele dintre cele mai reuşite. 

Jeremy Strong: Da, şi mi-au dat destul de mare libertate. Cred că serialul este foarte amuzant, prin absurditatea situaţiilor, prin personaje şi circumstanţe. Cred că este cel mai bun tip de umor, pentru că îşi are rădăcinile în adevăr, în realitate şi împrejurări.
Este ceva britanic în felul în care Jesse foloseşte umorul şi ironia şi cum, prin ironie, te distanţezi de lucruri, şi în cel în care personajele folosesc această inteligenţă ascuţită în locul comunicării oneste. Este un fel de armură. Iar asta funcţionează pentru o familie ca aceasta, care nu ştie cum să comunice altfel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.