Abaţia Westminster, care va găzdui sâmbătă încoronarea regelui Charles al III-lea, se află în centrul monarhiei britanice de aproape un mileniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În anii 1040, regele Edward Mărturisitorul a construit o biserică de piatră pe locul unei mănăstiri benedictine fondată în jurul anului 960, notează AFP. 

Construcţia impunătoarei abaţii gotice pe care o cunoaştem astăzi a început sub regele Henric al III-lea în 1245.

Abaţia situată în centrul Londrei a fost construită ca loc pentru încoronările şi înmormântările monarhilor.

Încoronări

Charles al III-lea va fi al 40-lea monarh care va fi încoronat în mănăstire, la aproape un mileniu după William Cuceritorul în 1066.

Charles va fi încoronat pe „scaunul de încoronare”, la fel ca mama sa Elizabeth a II-a în 1953. Acest tron ​​a fost creat în 1300-1301. El conţinea cândva Piatra Destinului, folosită de secole pentru a-i încorona pe regii Scoţiei.

Acest bloc de gresie a fost furat pentru scurt timp de studenţii scoţieni într-o aventură îndrăzneaţă în 1950 şi spart accidental în două.

În 1996, în plină ascensiune a sentimentului de independenţă, piatra este înapoiată simbolic Scoţiei. Dar se convine ca ea să revină de la Castelul din Edinburgh la Westminster pentru încoronări.

Căsătorii

Edificiul a fost şi scena nunţilor regale, cele mai multe încă din Primul Război Mondial.

Prima a fost cea a regelui Henric I cu Prinţesa Matilda a Scoţiei, la 11 noiembrie 1100.

Bunicii lui Charles, Prinţul Albert - mai târziu regele George al VI-lea - şi Elizabeth Bowes-Lyon s-au căsătorit acolo în 1923.

Aici s-a căsătorit şi mama lui Charles pe când era încă prinţesa Elizabeth. Viitoarea regină s-a căsătorit cu Philip Mountbatten la Westminster în 1947, conferind un pic de culoare perioadei de după război.

Sora reginei Elizabeth a II-a, Prinţesa Margaret şi copiii ei, Prinţesa Anne şi Prinţul Andrew, s-au căsătorit aici.

Ultima nuntă regală organizată acolo a fost cea a fiului cel mare al lui Charles, William, care s-a căsătorit cu Kate Middleton în 2011.

Cu paisprezece ani mai devreme, în 1997, William a participat la mănăstire la înmormântarea mamei sale Diana, care a murit într-un accident de maşină la Paris.

Funeralii

În total 30 de regi şi regine sunt înmormântaţi la mănăstire. Regele George al II-lea a fost ultimul, în 1760.

Acolo au avut loc funeraliile a 3.300 de persoane, inclusiv cele ale unor figuri illustre din istoria Marii Britanii: Charles Dickens, Rudyard Kipling, Henry Purcell, precum şi opt prim-miniştri.

Aici a fost şi înmormântarea reginei Elizabeth a II-a, pe 19 septembrie 2022, în faţa a 2.000 de invitaţi.

Cenuşa astrofizicianului Stephen Hawking a fost depusă acolo în 2018, între mormintele lui Isaac Newton şi Charles Darwin.

Alte personalităţi îşi au acolo memoriale în abaţie. De asemenea, aici se află mormântul soldatului necunoscut, al cărui trup a fost repatriat din Europa continentală după Primul Război Mondial.

„Special regală”

Mănăstirea, care poartă numele complet de Biserica Colegiata Sf. Petru din Westminster, are statutul „special regal”, ceea ce înseamnă că este scutită de orice jurisdicţie ecleziastică, alta decât cea a monarhului.

Regele este şeful Bisericii Angliei.

Abaţia poate găzdui de obicei în jur de 2.200 de persoane, deşi majoritatea nu vor putea vedea încoronarea regelui din cauza zidului care desparte naosul de cor.

În 1953, aproximativ 8.250 de oameni au fost prezenţi la încoronarea reginei Elizabeth a II-a, datorită gradenelor instalate cu această ocazie.

La încoronarea lui Charles sunt aşteptate aproximativ 2.000 de persoane, cu mult mai puţine decât acum 70 de ani, datorită noilor norme de securitate.

În afară de perioadele de sărbători regale, mănăstirea ţine în mod regulat servicii religioase deschise publicului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.