În "The Knife", un volum de memorii publicat marţi, scriitorul Salman Rushdie povesteşte atacul care aproape l-a ucis în 2022, ultimul episod al unei vieţi ameninţate de la publicarea "Versetelor satanice".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o zi de vară, în mijlocul unei conferinţe literare pe malul marilor lacuri americane, la nord de New York, un bărbat s-a repezit asupra lui Salman Rushdie. L-a înjunghiat în mod repetat, rănindu-l grav la faţă, la gât şi în abdomen cu un cuţit. Scriitorul şi-a pierdut vederea de la un ochi.

Cartea în sine este despre un cuţit, dar este puţin şi ca un tăiş. "Nu am nici o armă sau cuţit, aşa că acesta este instrumentul pe care îl folosesc. Şi m-am gândit să îl folosesc pentru a lupta", a explicat britanicul de origine indiană, la canalul american ABC.

"A devenit modul meu de a controla naraţiunea, ca să spun aşa", a adăugat el.

Bărbatul care i-a dat viaţa peste cap este un tânăr american de origine libaneză, simpatizant al Republicii Islamice Iraniene. O reamintire "brutală" a fatwa emisă de Teheran în 1989, a declarat romancierul în octombrie anul trecut la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, în Germania.

Scriitorul a incendiat o parte a lumii musulmane prin publicarea "Versetelor satanice" în 1988, ceea ce l-a determinat pe fondatorul Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, să emită o fatwa prin care cerea asasinarea sa.

Pentru o lungă perioadă de timp, a fost nevoit să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei, mergând din ascunzătoare în ascunzătoare.

"The Knife" apare marţi în Statele Unite şi joi în Franţa, la editura Gallimard.

"27 secunde"

Fatwa care îl condamna pe romancier la moarte nu a fost niciodată ridicată. Înainte de atac, mulţi dintre traducătorii cărţii sale au fost atacaţi. Unul dintre ei a fost chiar ucis: traducătorul japonez Hitoshi Igarashi, care a fost înjunghiat de mai multe ori în 1991.

De-a lungul anilor, Salman Rushdie a declarat pentru ABC că a crezut că ameninţarea a dispărut în cele din urmă.

Cu toate acestea, el a declarat pentru emisiunea "60 Minutes" de la CBS că a avut un coşmar care s-a dovedit a fi premonitoriu, cu câteva zile înainte de conferinţă. În acest vis, cineva îl ataca cu o suliţă într-un amfiteatru roman.

Zguduit, s-a gândit să renunţe la participarea la festival, dar apoi s-a răzgândit.

În cartea sa, nu menţionează numele agresorului său, spune el.

"Eu şi el am avut 27 de secunde împreună", durata atacului, a declarat el la CBS. "Asta a fost tot. Nu era nevoie să-i mai acord mai mult din timpul meu".

"Ultima suflare"

Despre atacul în sine, Salman Rushdie îşi aminteşte, într-un extras din memoriile sale, citat de The Guardian, că a crezut că a murit.

Nu a fost "dramatic sau deosebit de oribil", ci doar "faptic", scrie el. Dar a simţit o "singurătate profundă" la ideea că va muri departe de cei dragi.

Iniţial, a explicat el pentru CBS, nici măcar nu a vrut să scrie despre atac, pentru a nu fi redus la acest eveniment, aşa cum ar fi putut fi după "Versetele satanice" şi fatwa.

"Dar a devenit clar că nu puteam să scriu altceva", a povestit el. "Şi apoi a devenit o carte pe care am vrut cu adevărat să o scriu".

Astăzi, el vrea să creadă că atacul căruia i-a supravieţuit va fi sfârşitul unei saga lungi şi chinuitoare. "Sper că aceasta este ultima picătură din poveste", spune el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.