"Impresie, răsărit de soare", pânza emblematică a lui Claude Monet, cea care a dat numele impresionismului, va fi expusă începând de duminică şi până pe 8 octombrie la Havre, acolo unde Monet l-a pictat în urmă cu 145 de ani, aşezat în faţa ferestrei camerei sale de hotel care dădea spre port, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expunerea celebrului tablou a fost inaugurată de ministrul Culturii, Françoise Nyssen, şi are loc odată cu festivităţile celei de-a 500-a aniversări de la fondarea portului şi oraşului, în 1517. 

Capodopera, care rar iese din Paris, a fost împrumutată de muzeul Marmottan pentru doar patru săptămâni. 

"Îl vom avea pe Monet în lumina sa", a declarat presei Annette Haudiquet, conservator la muzeul de artă modernă André Malraux (MuMa) şi curator al expoziţiei.

De altfel, tabloul, instalat singur de-a lungul peretelui albastru, va fi luminat natural. De lumina normandă, atât de populară la Monet şi la alţi impresionişti. 

Un adevărat simbol al picturii moderne, această pânză de 50 de centimetri înălţime pe 65 centimetri lăţime a fost mult timp subestimată. Istoria lui a fost însă detaliată într-o expoziţie consacrată la Marmottan, în 2014. 

Monet a pictat tabloul în dimineaţa zilei de 13 noiembrie 1872, ceea ce a văzut de la fereastra camerei sale din hotelul Amiralităţii, astăzi dispărut: bărci în prim-plan, docurile, ecluzele, bărcile cu pânze, întregul peisaj învăluit în ceaţă, iar deasupra un soare portocaliu care se reflectă în apă. 

Tabloul a fost expus prima dată în 1874. Artistului i s-a cerut un titlu şi el a propus "Impresie". Redactorul catalogului expoziţiei a adăugat "răsărit de soare". Se spune că Louis Leroy, un critic ostil, a folosit numele de "Impresioniste" din titlul acestei picturi, comentând că picturile lui Monet erau mai degrabă "impresii" decât lucrări de artă terminate. La a treia expoziţie, din 1876, pictorii catalogaţi drept impresionişti foloseau deja termenul acesta pentru a se descrie.

Tabloul a fost în colecţii private înainte de a ajunge la Muzeul Marmottan în 1940. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.