O icoană pe lemn, "Sfinţii Apostoli Ioan şi Petru", piesă de colecţie datată din prima jumătate a sec. XVI, va fi pusă în vânzare de la 14.000 de euro, în cadrul Licitaţiei de Valori Tradiţionale, organizată de Artmark la Palatul Cesianu-Racoviţă, la 23 aprilie, de la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O altă piesă de excepţie, sfârşit de secol XIV, reprezentându-i pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena înfăţişaţi de o parte şi alta a crucii răstignirii, ce respectă tradiţia iconografică bizantină, va fi licitată de la 9.000 de euro. 

Un tulnic, decorat cu motive solare, Ţara Moţilor, cca.1930, are un preţ de pornire de 150 de euro. 

Tulnicul este realizat din două bucăţi unite între ele prin cercuri de alun şi este ornamentat prin pirogravură cu simboluri solare. Iniţial, obiectul era folosit strict ca un instrument pastoral de semnalizare, dar în primul sfert al secolului XX au început să apară grupuri de femei, organizate de către intelectualii satului, care foloseau tulnicul drept instrument muzical. Tehnicile de lucru, forma şi tipurile ornamentelor sunt specifice moţilor din Munţii Apuseni.

De asemenea, o vârtelniţă mică, Transilvania, începutul sec. XX, din lemn de tei, va fi scoasă la licitaţie de la 140 de euro. 

Roată şi furci de tors, jug pentru boi, râşniţă pentru cafea de sfârşit de secol XIX, ciocan de ospeţe, pristolnic din lemn, scoarţe olteneşti din lână, vase din ceramică sunt alte loturi care vor fi prezentate la Artmark. 

Întoarcerea la tradiţie înseamnă educarea prin asumarea valorilor autentice. Obiceiurile, datinile ţin de identitatea unui neam pe care îl statornicesc istoriceşte. Vă propunem prin această licitaţie o întoarcere la obârşie printr-o selecţie de icoane vechi, scoarţe, ceramică tradiţională, costume populare, lăzi de zestre, obiecte uzuale nelipsite din bătătura oricărui bun gospodar. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.