Cea mai mare colecţie de icoane pe sticlă este scoasă la licitaţie în pragul sărbătorilor de iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa de licitaţii A10 by Artmark va scoate la vânzare un număr record de obiecte de cult vechi (aproape 200 de loturi), apariţii rare în piaţa bunurilor simbolice, provenite din colecţii private prestigioase, în cadrul Licitaţiei de Crăciun - Artă Sacră, care va avea loc miercuri, 9 decembrie, ora 18.30, pe platforma Artmark LIVE.

Remarcabilă este selecţia de icoane ce provin din colecţia familiei aviatorului Aurel Vlaicu, inventator şi pionier al aviaţiei româneşti mondiale.

Admirabilă apariţie este icoana ”Sfântul Ierarh Nicolae petron”, realizată de zugravul legendar dinŢara Făgăraşului, Ioan Pop, cu foiţă de aur pe glajă, care pleacă de la 350 de euro.

De asemenea, creaţie a aceluiaşi celebru artist iconar, Ioan Pop, este şi icoana ”Maica Domnului cu Pruncul”, având un preţ de pornire de 250 de euro.

De luat în considerare că ambele icoane sunt realizate cu aprox. jumătate de secol înainte ca Vlaicu să efectueze, cu modelele sale de avion Vlaicu I şi Vlaicu II, construite cu mâna sa, primele zboruri europene din 1910-1912. În septembrie 1913, după ce folosise avionul Vlaicu II pentru zboruri de recunoaştere în Bulgaria în timpul celui de-al Doilea Război balcanic (devine astfel şi primul pilot militar din România), în timpul unui zbor de traversare a Carpaţilor, legendarul pilot se prăbuşeşte, în apropiere de Câmpina, se pare că din pricina unui atac de cord, la vârsta de 31 de ani. Tocmai începuse construirea modelului Vlaicu III, integral din metal, practic primul avion din metal din lume.

Excepţionale sunt şi câteva icoane-eveniment pe lemn, precum icoana împărătească pe lemn sculptat ”Sfântul Nicolae făcătorul de minuni”, o piesă foarte rară realizată la sfârşitul secolului XVII, dar şi icoana pe lemn ”Maica Domnului cu Pruncul pe tron”, care au un preţ de pornire de 2.000 de euro, fiecare. Una dintre cele mai importante teme creştine - Naşterea Domnului, se regăseşte în icoana pe lemn realizată în a doua jumătate a sec. XVII. Piesa de colecţie are un preţ de pornire de 1.400 de euro.

Piesele artei sacre pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă, până miercuri, 9 decembrie, gratuit, dar şi online pe www.artmark.ro, iar ulterior licitate online pe platforma Artmark LIVE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.