O instanţă din Washington a găsit guvernul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad responsabil de moartea corespondentului american de război Marie Colvin în februarie 2012, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colvin, în vârstă de 56 de ani, a murit în oraşul asediat Homs, din Siria, împreună cu fotograful Remi Ochlik, în vârstă de 28 de ani, în timp ce părăsea o clădire vizată de un raid aerian.  

Judecătorul american Amy Berman Jackson a spus că a fost "o ucidere extrajudiciară". Ea a condamnat Damascul la plata a 302 milioane de dolari (231 de milioane de lire sterline) despăgubiri pentru "atac intolerabil". 

Este prima dată când guvernul lui Assad este condamnat pentru crime de război şi stabileşte un precedent legal, a declarat Barbara Plerr Usher de la BBC. 

Procesul civil a fost intentat de familia lui Colvin în 2016. Guvernul sirian nu a fost implicat în apărarea cazului. 

Colvin a lucrat pentru The Sunday Times, relatând despre războiul civil din Siria care a început în 2011.

Jurnaliştii Colvin şi Ochlik au fost premiaţi internaţional pentru modul cum au relatat din zone de conflict. Marie Colvin, care şi-a pierdut un ochi în timp ce relata despre războiul civil din Sri Lanka, lucra pentru Sunday Times în momentul morţii sale.

Povestea jurnalistei a inspirat un film, "A Private War", în care rolul principal este interpretat de actriţa Rosamund Pike. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.