Venezueleanul Gustavo Dudamel, în vârstă de 35 de ani, a condus Filarmonica din Viena pentru concertul de Anul Nou, fiind ovaţionat de public şi critică, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmarmonica din Viena a deschis, duminică, sezonul 2017 cu tradiţionalul Concert de Anul Nou, fiind condusă de Gustavo Dudamel - cel mai tânăr dirijor care a stat la pupitrul orchestrei.

În prezent. Dudamel conduce Filarmonica din Los Angeles. El a urmat la pupitrul Filarmonicii din Viena unora ca Herbert von Karajan, Claudio Abbado şi Zubin Mehta.

”O adevărată onoare să dirijez Concertul de Anul Nou”, a fost mesajul lui Dudamel publicat pe contul de Twitter cu câteva ore înainte de evenimentul care a fost transmis în peste 90 de ţări.

"Neujahrskonzert", din Grand Hall al celebrei Musikverein din Viena, a fost dedicat familiei de compozitori Strauss.

Programul pentru 2017 a cuprins valsuri, polci şi marşuri, iar din încheiere nu a lipsit ”Marşul lui Radetzky”, de Johann Strauss. În concert a putut fi ascultat şi vasul ”Dunărea albastră”, de Johann Strauss fiul. 

Fiecare ediţie a acestui concert cunoaşte modificări de program, astfel că anul acesta au fost incluse compoziţii aparţinând unor compozitori ca Otto Nicolai şi Franz Lehár.

Vestimentaţia orchestrei a fost creată de Vivienne Westwood şi soţul acesteia, austriacul Andreas Kronthaler.

La finalul spectacolului care a durat 2 ore şi jumătate şi în cadrul căruia au fost interpretate 15 piese, Dudamel, vizibil emoţionat, a fost ovaţionat de spectatori, între care s-a aflat ministrul austriac al Afacerilor Externe, Sebastian Kurz.

”Să dirijezi «Dunărea albastră» înseamnă că acum pot muri în pace”, a spus tânărul maestru la o conferinţă de presă care a avut loc la Viena.

Preşedintele orchestrei vieneze, Andreas Großbauer, a declarat că ”încă aud strigătul de fericire” al lui Dudamel, când l-a contactat pentru a-i cere să dirijeze concertul de la Musikverein.

În anii 1980, după un sfert de secol în care austriacul Willi Boskovsky a dirijat orchestra, americanul Lorin Maazel, care a murit în 2014, a decis să găsească un dirijor diferit pentru fiecare an.

La puţin timp după concertul de duminică, Filarmonica din Viena a anunţat că ”o figură cunoscută” va dirija Concertul de Anul Nou din 2018. Este vorba despre italianul Riccardo Muti, care se va afla pentru a cincea oară la pupitrul orchestrei în prima zi a anului.

Astfel, Muti va egala recordul lui Zubin Mehta (1990, 1995, 1998, 2007 şi 2015), care a revenit în faţa orchetsrei de cele mai multe ori, de la începutul rotaţiei anuale. 

Concertul de Anul Nou a avut loc prima dată pe 31 decembrie 1939. Evenimentul a fost reluat pe 1 ianuarie 1941, sub numele de ”Johann Strauss Concert”.

Pentru că cererea este foarte mare, biletele pentru fiecare ediţie a evenimentului sunt acordate în cadrul unei loterii care are loc la începutul de an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.