În unele dintre planurile descoperite recent, inginerul Gustave Eiffel a desenat braţul drept al Statuii Libertăţii de la New York mai voluminos şi vertical. Dar sculptorul Auguste Bartholdi a preferat aspectul estetic şi a modificat schiţa în ultimul moment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Douăzeci şi două de schiţe originale ale Statuii Libertăţii, desenate de Gustave Eiffel, au fost recent descoperite, aşa cum arată revista de ştiinţă Smithsonian, scrie Le Figaro. 

Acestea arată concepţia inovatoare a operei, construită de Auguste Bartholdi între 1876 şi 1884. Datorită ideilor lui Eiffel, monumentul a putut rezista timp de mai mult de un secol vânturilor violente şi aerului salin din portul de la New York. Aceste desene dezvăluie de asemenea faptul că braţul care ţine ţorţa aprinsă nu a fost creată la început aşa cum este astăzi. 

În 2018, în timpul unei licitaţii la Paris, Barry Lawrence Ruderman, un vânzător californian de hărţi, a cumpărat un ansamblu de documente din atelierul lui Eiffel. Catalogul sesiunii de vânzări arăta că lotul cuprinde schiţe şi alte piese legate de Statuia Libertăţii. O descoperire rară: într-adevăr doar două planuri au fost păstrate de-a lungul anilor. Unul se află la Biblioteca Congresului din Washington, altul aparţine unei colecţii private franceze. 

Abia câteva săptămâni mai târziu, la întoarcerea în California, Ruderman şi directorul galeriei Alex Clausen au realizat amploarea achiziţiei lor. Ei au descoperit în partea de jos a fişierului o mulţime de hârtii bine împăturite, "prea fragile pentru a fi deschise", a explicat Clausen pentru Smithsonian.

Bartholdi a preferat estetica solidităţii 

Documentele au fost deci trimise restauratorului, care le-a aşezat într-o cameră umidificată cu scopul de a le înmuia. Odată separate, foile au dezvăluit 22 de desene originale cu planuri ale Statuii Libertăţii, mare parte cu adnotări şi calcule în marje scrise între 1880 şi 1883. 

Cadoul din partea Franţei pentru Statele Unite ca să marcheze prietenia dintre cele două ţări cu ocazia centenarului Declaraţiei de Independenţă americane, statuia a fost concepută de sculptorul francez Auguste Bartholdi. Strcutura internă, un fel de pilon metalic care susţine plăcile de cupru, a fost creată de inginerul Gustave Eiffel, care va refolosi tehnica şi la construirea Turnului Eiffel. 

Desenele arată în special, din mai multe unghiuri, creaţiile lui Eiffel pentru rama de fier pe care se sprijină statuia. 

De altfel, preţioasele documente confirmă ceea ce istoricii bănuiau de mult, fără a fi în măsură să o dovedească până acum: Bartholdi a ignorat planurile concepute de Eiffel pentru braţul drept al statuii. În timp ce schiţele inginerului descriu un umăr voluminos şi un braţ vertical - ceea ce garanta o mai bună susţinere - Bartholdi a ales în final să facă braţul mai subţire şi înclinat către exterior din motive pur estetice. 

Pentru istoricul Edward Berenson, întrebat de Smithsonian, sculptorul şi-a permis să corecteze planurile căci în acel stadiu avansat al construcţiei Eiffel lucra deja la alte proiecte. El i-a însărcinat pe asistenţii săi să finalizeze detaliile statuii. "Bartholdi ştia că Eiffel nu mai era implicat activ", afirmă Berenson. 

Sacrificând soliditatea în favoarea esteticii, Bartholdi a expus statuia la pagube grave. Ca în 1916, când un sabotor german a detonat un depozit de muniţie din apropiere. În 1980, unii ingineri au vrut să întărească braţul lui Lady Liberty, după modelul planurilor lui Eiffel, dar ideea a fost respinsă de conservatori astfel încât statuia să rămână fidelă viziunii lui Barholdi. 

Desenele sunt disponibile pe site-ul galeriei Barry Lawrence Ruderman Antique Maps în aşteptarea expunerii lor în muzee, care au fost închise din cauza pandemiei de Covid-19. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.