Ministrul elen al Culturii, Lydia Koniordou, profită de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană pentru a solicia din nou restituirea comorilor din marmură greceşti, expuse la British Museum. Simbolic, această restituire ar pune capăt deceniilor de revendicări, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De peste 30 de ani Statul grec revendică oficial reîntoarcerea la Atena a artefactelor din Partenonul Atenei. Păstrate la prestigiosul British Museum, aceste piese au devenit pentru greci sacre. 

Astfel, Lydia Koniordou, ministrul grec al Culturii, i-a scris lui Jeremy Wright, omologul englez. Ea invită Guvernul britanic să redeschidă discuţiile în ceea ce priveşte restituirea. O premieră după douăzeci de ani. Cerinţa vine ca urmare a ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Brexit este şi o afacere. Grecia nu mai are nevoie să treacă pe la Bruxelles pentru a-şi exprima solicitările. 

Aceste "sculpturi din marmură ale lui Elgin", ansamblu de mari sculpturi provenind din Partenon, desenate de Fidias în secolul al V-lea, î.Hr, au fost mutate în 1801 de Lordul Thomas Elgin - ambasador britanic la Costantinopol - la Londra pe când Grecia era sub dominaţie otomană. Europenii sunt fascinaţi de moştenirea antică a elenilor. 

De atunci, frizele au devenit bijuteriile British Museum şi turiştii vin cu miile să le admire. În Grecia, subiectul este foarte sensibil. "Cuvântul "furt" este adus adesea în discuţie pentru a caracteriza actul Lordului Elgin. Şi întoarcerea legendarelor sculpturi la Atena ar însemna pentru mulţi începutul unei emancipări culturale nespus de dorite. 

În anii 1980, Guvernul elen solicita deja transferul comorilor ateniene. În 2000, grecii au mai făcut o concesie: nu au mai cerut dreptul de proprietate asupra sculpturilor, ci doar restituirea lor. Giorgos Papandreou, fost prim-ministru, chiar a propus britanicilor trmiterea de piese inedite în compensaţie. Însă, în zadar. În 2015, grecii au fost iar refuzaţi, în ciuda susţinerii UNESCO. 

Chestiunea sculpturilor greceşti din marmură este un subiect teribil de discordie în Anglia. "Sculpturile provenite din Partenon sunt proprietatea legală a British Museum. Vizitatorii le pot admira fără să fie nevoiţi să plătească, şi vin din lumea întreagă", a transmis instituţia prin purtătorul de cuvânt. 

Însă Comitetul britanic pentru restituirea sculpturilor din Partenon (BCRPM) este de altă părere. Potrivit acestuia, documentele de achiziţie nu mai sunt chiar valabile: sculpturile nu au ce să caute la Londra. Grupul a fost susţinut în ultimii ani de Sean Connery, George Clooney, Vladimir Putin şi Judi Dench. Actorul irlandez Liam Neeson a spus: "Trebuie ca englezii să readucă artefactele în locul de unde le-au luat". 

Pentru avocaţii Guvernului lui Alexis Tsipras, Amal Clooney şi Geoffrey Robertson, dacă Grecia vrea înapoierea pieselor, va trebui să facă presiuni diplomatice şi să renunţe la orice procedură juridică. Ocazia este oferită de Brexit. Theresa May are mare nevoie de aliaţi în Europa. Ca membră a Consiliului european, Grecia poate deveni un sprijin deloc de neglijat pentru britanici. Prezenţi în Parlamentul european, deputaţii greci sunt la fel de necesari pentru a semna orice acord de retragerea a Regatului Unit din UE. 

Britanicii se tem că odată ce vor fi restituite piesele Statului grec, solicitările privind alte restituiri se vor înmulţi. British Museum deţine numeroase piese de patrimoniu, luate din fostele colonii, pentru care exista cereri de restituire.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.