Graficiana Adriana Pop din Cluj-Napoca este marea câştigătoare a Concursului Naţional de Artă "Imaginile lui Enescu" la care au participat în total 131 artişti consacraţi şi 49 de artişti tineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea clasată pe primul loc este "Suita nr.3 pentru pian" şi a întrunit cele mai multe puncte, conform opiniilor exprimate de juriul format din şase muzicieni: violonistul Remus Azoiţei, profesor la Royal Academy of Music, Gabriel Bebeşelea - dirijorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Cristian Lupeş- dirijor şi managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Tiberiu Soare - dirijorul Operei Naţionale, pianistul Josu de Solaun şi violonistul Alexandru Tomescu.

Notarea din partea juriului muzical a fost realizată pentru 30 de lucrări finaliste, selectate din totalul de 180 de lucrări depuse, validate de o comisie de specialitate formată din prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, de la U.A.D. Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vică Adorian, de la FAD Timişoara, prof. univ. dr. Eugen Al. Gustea, de la UNArte Bucureşti.

La secţiunea Pictură, categoria artişti consacraţi, lucrarea care a primit Premiul întâi este inspirată tot de Suita nr.3 pentru pian şi este semnată de Traian Tamuris (Brăila). 

La categoria Tinere talente, Premiul întâi s-a acordat lui Costel Chiţimuş (Cluj-Napoca), cu lucrarea "Vox Maris".

La secţiunea Grafică, la categoria artist consacrat, Margareta Udrescu (Bucureşti) este câştigătoarea Premiului întâi cu lucrarea Suita nr. 3 pentru pian, iar la categoria Tinere talente, Andrei Răzvan Neciu (Timişoara) a ocupat primul loc, cu lucrarea "Şapte cântece pe versuri de Clément Marot".

"Am urmărit toate etapele, în calitate de organizator al concursului şi a fost extraordinar să vedem angajamentul şi implicarea artiştilor români, declanşate de opera lui Enescu. Este demonstraţia forţei pe care compozitorul a avut-o, a viziunii sale şi a calităţii de promotor al artelor, în general. Sper ca acest concurs să devină o tradiţie şi să putem însoţi toată opera compozitorului român cu interpretări contemporane, ale artiştilor români de astăzi. Centrul Cultural Expo Arte susţine şi valorifică arta vizuală sub toate formele ei şi talentul şi creativitatea artiştilor români", spune Mihaela Păun, directorul Centrului Cultural Expo Arte.

Tema concursului naţional de artă, lansat în premieră în cadrul acestei ediţii a Festivalului Internaţional "George Enescu", a constat în provocarea de a transpune în limbaj vizual una dintre şase compoziţii purtând semnătura lui George Enescu, propuse de organizatori. Artiştii au putut să  opteze să fie inspiraţi de Impresii din copilărie, Sonata pentru vioară şi pian, Uvertura ”Vox Maris”, Suita nr. 3 pentru orchestră - „Săteasca”,  Suita nr. 2 pentru pian, Suita nr. 3 pentru pian şi „Şapte cântece pe versuri de Clément Marot”.

Compoziţiile cele mai atrăgătoare pentru artişti au fost "Impresii din copilărie", pentru care au fost depuse 53 de lucrări şi "Vox Maris", reprezentată în 52 de lucrări.

"Mi se pare emblematică opţiunea artiştilor vizuali de a se lăsa inspiraţi de Impresiile din copilărie, o operă  a unui Enescu matur, care revizitează rădăcinile personale. Mi se mai pare foarte interesantă această transpunere în imagini a lucrărilor enesciene şi  posibilitatea de a face comparaţia între diferitele percepţii ale artiştilor, faţă de aceleaşi lucrări. Cred că expoziţia va fi foarte expresivă. Enescu avea o pasiune şi talent pentru desen şi pictură, iar acest dialog interdisciplinar contribuie la păstrarea memoriei artistului şi la încercarea de a descrie personalitatea lui extraordinară" - spune Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului Internaţional “George Enescu”.

Competiţia s-a desfăşurat în perioada iulie-septembrie a acestui an. Premiile constau în 1.000 de euro pentru câştigătorul concursului şi câte 500 de euro pentru câştigătorii fiecărei secţiuni. Artiştii premiaţi vor avea şi posibilitatea prezentării lucrărilor în expoziţii personale şi de grup.

Vernisajul expoziţiei va avea loc pe data de 16 septembrie, la Biblioteca Naţională. În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate 30 de lucrări selectate în concurs, alături de cele ale unor artişti  consacraţi, invitaţi.

Cei 30 de artişti selectaţi în etapa finală a concursului sunt: Beatrice Anghelache (Bucureşti), Ionuţ Theodor Barbu (Bucureşti), Florin Bârză (Bucureşti), Natalia Veronica Bica (Timişoara), Marijana Biţulescu (Bucureşti),  Otilia Măndescu Canavra (Bucureşti), Violeta Carp (Bucureşti), Costel Chiţimuş (Cluj-Napoca), Ionuţ-Bogdan Craiu (Bucureşti), Krisztina Struguraş-Fazakas (Cluj-Napoca), Botond Gagyi (Cluj-Napoca),  Cornelia Gherlan (Bucureşti), Mihai Guleş (Cluj-Napoca), Robert Lorincz (Cluj-Napoca), Laurenţiu Midvichi (Bucureşti), Marcel Muntean (Cluj-Napoca), Andrei Răzvan Neciu (Timişoara), Lisandru Neamţu (Bucureşti), Laura Niculescu (Bucureşti), Diana Morar Oancea (Bistriţa), Adriana Pop (Cluj-Napoca), Camelia Rusu Sadovei (Suceava), Otilia Gruneantu Scriuba (Toronto, Canada), Mădălina Stan (Hunedoara), Teodor Ştefan (Bucureşti), Diana Tăicuţu (Focşani), Traian Tamuris (Brăila), Margareta Irina Udrescu (Bucureşti), Beti Vervega (Bucureşti), Florentina Voichi (Bucureşti).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.