Plantele din grădina plantată de Sebastian Moldovan în subsolul de la Gaep pentru expoziţia personală „Spacetime’s a Wastin’” vor fi oferite pe 6 noiembrie, în ultima zi a expoziţiei, vizitatorilor interesaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artistul Sebastian Moldovan a cultivat pentru prima dată o grădină in situ pentru o perioadă mai îndelungată. Timp de două luni înainte de vernisajul Spacetime’s a Wastin’ şi apoi încă două luni pe parcursul expoziţiei (11 septembrie - 6 noiembrie 2021), grădina a crescut într-un mediu aparent potrivnic - subsolul galeriei -, hrănită cu apă, lumină artificială continuă şi ventilaţie. De la bun început, ea a fost menită să prindă rădăcini, să se dezvolte şi, în cele din urmă, să se împrăştie în toate colţurile oraşului.

Cu ferigi rezistente, vrejuri de fasole şi frunze de monstera, grădina-instalaţie, intitulată Shrine #6, întruchipează fascinaţia artistului faţă de complexitatea sistemelor biologice şi dependenţa oamenilor de natură.

Sebastian Moldovan este captivat de situaţii precum aceea că sămânţa unei plante conţine toată informaţia şi toată materia necesare pentru conservarea speciei şi că acest corp fizic redus la minimum poate ajunge oriunde, oricând. În practica lui, abordează adesea responsabilitatea oamenilor faţă de alte organisme vii şi examinează înstrăinarea noastră, tot mai mare, de natură.

Împreună cu alte lucrări in situ, precum un pendul lung de 13 metri şi o instalaţie sonoră ce se ramifică prin subsolul labirintic de la Gaep, Shrine #6 creează contexte de interacţiune şi experienţe directe în cadrul solo show-ului.

Pentru vizitatori, închiderea expoziţiei va fi ocazia de a lua acasă o plantă din Shrine #6. Prin acest gest simplu de a da şi de a primi, grădina-instalaţie devine un spaţiu de discuţie despre moduri de a ne reconecta cu natura şi de a ne apropia de artă.

Cu „Spacetime’s a Wastin’”, o expoziţie de lucrări noi (instalaţii, desene, obiecte şi video), Sebastian Moldovan continuă explorarea unor idei ce i-au traversat practica de-a lungul anilor: relaţia noastră fragilă cu natura, în pericol să se schimbe din simbiotică în distructivă; ciclul continuu de creaţie regăsit la orice scară, de la particule la univers; dinamica liniaritate - circularitate şi contracţie - expansiune.

Sebastian Moldovan (născut în 1982, trăieşte şi lucrează în Bucureşti) a studiat Pictura la Universitatea de Artă şi Design din Cluj. Lucrările lui au fost expuse, printre altele, la Rezidenţa BRD Scena9 (Bucureşti, 2020), Bienala Art Encounters (Timişoara, 2017), Muzeul Naţional Georgian (Tbilisi, 2016) şi cea de-a 55-a ediţie a Bienalei de la Veneţia (Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică, 2013). Spacetime’s a Wastin’ este cea de-a treia sa expoziţie personală la Gaep, după The Uncanny Within (2017) şi / and / You Never Know What’s Off (2015).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.