Germania a restituit Nigeriei 22 de bronzuri din fostul regat Benin, furate în timpul epocii coloniale, în cadrul unei ceremonii oficiale la Abuja, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de bronzuri din Benin, în sudul Nigeriei actuale - plachete şi sculpturi din metal din secolele al XVI-lea până în al XVII-lea - au fost furate din palatul fostului regat. 

Ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Baerbrock, a fost în capitala Nigeriei pentru a restitui personal cele 22 de obiecte, care constau în special în capete de bronz şi alte opere. 

"Ceea ce vă redăm face parte din povestea dumneavoastră, face parte din cine sunteţi", a spus ministrul Baerbock la ceremonie. "Suntem aici pentru a îndrepta o greşeală", a adăugat ea.

Ministrul Culturii din Nigeria Lai Mohammed a salutat această primă restituire, mulţumind Germaniei în principal pentru "cooperare". 

El a făcut, de asemenea, apel la alte naţiuni şi muzee care deţin încă antichităţi nigeriene să le "elibereze", insistând că aceste lucrări reprezintă "cultura şi moştenirea noastră", că îşi au "locul" în Nigeria "şi nicăieri altundeva".

Un acord a fost încheiat la 1 iulie între Berlin şi guvernul nigerian după ani de negocieri pentru retrocedarea lucrărilor care sunt distribuite în aproximativ douăzeci de muzee germane.

Muzeele vizate de aceste retrocedări sunt Linden din Stuttgart (sud), Grassi din Leipzig (est), MARKK din Hamburg (nord), muzeul Rauten-Joest din Köln (vest), precum şi Muzeul Etnologic al Berlin .

Doar Muzeul Etnologic din Berlin deţine 530 de obiecte istorice ce provin din vechiul regat al Beninului, dintre care 440 de bronzuri, considerate drept cea mai importantă colecţie după cea de la British Museum din Londra. 

Această iniţiativă face parte dintr-o serie de măsuri luate recent de Germania pentru a încerca să îşi asume crimele perioadei coloniale, precum recunoaşterea oficială în mai 2021 a unui genocid comis în Namibia.

Bronzurile, care se numără printre cele mai faimoase lucrări africane, au fost furate din vechiul regat al Beninului, din sudul Nigeriei.

Cele mai multe au fost jefuite în 1897, când o expediţie britanică a atacat şi distrus oraşul Benin (acum sudul Nigeria), furând în acest proces mii de sculpturi din fildeş şi metal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.