Sonda Juno a Agenţiei spaţiale americane a transmis prim-planuri cu Ganymede, cel mai mare satelit natural din Sistemul Solar şi una dintre cele patru luni ale planetei Jupiter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imaginea difuzată online de NASA a fost realizată de la o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri. Nicio altă sondă spaţială nu s-a apropiat mai mult de Ganymede în ultimele două decenii.

Obiectivul Juno este de a studia Jupiter. Curând, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) va trimite o misiune dedicată.

JUpiter ICy Moons Explorer, prescurtat Juice, va întreprinde o serie de zboruri în jurul altor doi sateliţi galileeni, Callisto şi Europa, înainte să se plaseze pe o orbită stabilită în jurul Ganymede, în anul 2032.

NASA va lansa curând imagini color din misiunea Juno. Imaginile livrate de Juno arată în detaliu suprafaţa cu urme de impact a lunii. Ele vor fi comparate cu fotografiile captate de sondele Galileo (1995 - 2003) şi Voyager (1979) ale NASA pentru a fi determinat dacă au avut loc schimbări în acest timp.

Atât pe Ganymede, cât şi pe Callisto şi Europa este considerat că există oceane sub suprafaţa îngheţată.

(Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI)
(Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI)

Ganymede este cea mai mare lună din Sistemul Solar, mai mare decât planeta Mercur, şi are chiar propriul câmp magnetic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.