Eastwards Prospectus este singura galerie din România selectată să participe în această săptămână la ARCOmadrid (21-25 februarie), unul dintre cele mai importante târguri internaţionale de artă contemporană, cu o prezentare a unor lucrări noi de Damir Očko în secţiunea Opening.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curatorii Stefanie Hessler şi Ilaria Gianni au ales galeria românească în această secţiune dedicată galeriilor tinere, active de cel mult şapte ani. 

Prezentarea de la ARCOmadrid este centrată pe filmul "Dicta I" (2017), care propune o lectură radicală a unui poem compus de artist pe baza unor fragmente din eseul "Writing the Truth: Five Difficulties" (1935), al lui Bertolt Brecht.

Decupând cuvânt cu cuvânt din acest text, Damir Očko compune un discurs aleatoriu, dadaist, care prin structura sa rearanjată şi manipulată devine un comentariu critic la adresa construcţiei înţelesului în epoca „faptelor alternative”. Ca întotdeauna în practica artistului, filmul este însoţit de o constelaţie de colaje - explorări pe hârtie ale temelor abordate şi în imaginile în mişcare.

Vizitatorii târgului internaţional de artă vor descoperi un nou film al artistului, "Dicta I", şi o serie de lucrări pe hârtie create în jurul acestuia. 

Damir Očko, Dicta 24 (group 2), 2017, colaj, prin amabilitatea artistului şi a galeriei Eastwards Prospectus
Damir Očko, Dicta 24 (group 2), 2017, colaj, prin amabilitatea artistului şi a galeriei Eastwards Prospectus

Damir Očko (născut în 1977) trăieşte şi lucrează în Zagreb. În 2015 a reprezentat Croaţia la cea de-a 56-a ediţie a Bienalei de la Veneţia. În prezent, un solo show al artistului, Damir Očko. "Dicta" este în desfăşurare la Jeu de Paume în Paris, până pe 20 mai. Printre alte expoziţii personale recente se numără: Dicta (Galeria Kasia Michalski, Varşovia, 2017), Repeat After Me (Eastwards Prospectus, 2016), Year Out of Shape (Galleria Tiziana Di Caro, Napoli, 2016), Damir Ocko (DAZIBAO - centre de photographies actuelles, Montreal, 2016) şi Studies on Shivering: The Hunt (Galeria Kasia Michalski, 2015). Lucrările lui se află în colecţii publice precum Fondation Louis Vuitton (Paris), FRAC Le Plateau (Paris), CNAP - Centre national des arts plastiques (Paris) şi Mudam (Luxemburg).

Ajuns la a 37-a ediţie, ARCOmadrid reuneşte 208 galerii din 29 de ţări.

Dintre acestea, 160 participă în Programul General, în timp ce restul au fost selectate pentru cele trei secţiuni curatoriate: „The future is not what’s going to happen, but what we’re going to do” (menită să ofere o imagine a artiştilor asupra viitorului pe care ni-l construim), "Dialogues" (în care galeriile participante pun în dialog lucrările a doi artişti) şi "Opening" (dedicată galeriilor cu o vechime mai mică de şapte ani).

De la avangardă istorică şi clasici ai artei contemporane până la artă foarte recentă, lucrările ce vor fi arătate la ARCOmadrid acoperă o gamă foarte largă de medii: pictură, sculptură, desen, instalaţie, fotografie, video, new media.

Anul trecut, târgul a avut peste 100.000 de vizitatori.

Eastwards Prospectus este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziţii dedicate unor valori confirmate din arta internaţională, precum şi unor artişti în afirmare, în special din Europa de Est, ale căror lucrări au o putere de fascinaţie la nivel internaţional. Înfiinţată în 2014, Eastwards Prospectus are un spaţiu versatil de expunere, care permite organizarea simultană a două expoziţii sau desfăşurarea uneia de amploare pe două niveluri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.