Filosoful Gabriel Liiceanu este de părere că denumirea Catedralei Mântuirii Neamului induce o teză greşită, aceea că mântuirea se poate face pe neamuri, şi precizează că prin melodia trupei Taxi, ”Despre smerenie”, intelectualitatea s-a exprimat împotriva trufiei prelaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Nu înţeleg… când spui Catedrala Mântuirii Neamului, accepţi că mântuirea se poate face pe neamuri. Iisus nu a venit să mântuie un neam sau altul, ci a venit pentru omenire. A venit pentru a descărca omenirea de păcat. Nu se face mântuirea în turmă. Catedrala nu poate fi a mântuirii neamului. Povestea asta a fost considerată la un conciliu din 1892 ca erezie. Aş dori să mă lumineze cei din partea Bisericii, cum am ajuns noi să ne mântuim pe neamuri”, a spus Liiceanu, invitat, joi, la emisiunea modarată de Sabin Orcan la B1 TV.

Filosoful a adăugat că, prin melodia ”Despre smerenie”, intelectualitatea ”a dat glas nemulţumirii pe care oamenii au simţit-o în aceşti ani, au dat glas faţă de trufia prelaţilor noştri”.

”Dumnezeu nu preferă nimic, pentru că oamenii nu au acces la preferinţele lui Dumnezeu. Cântecelul vine pe o anumită înflăcărare din ultimii ani: credincioşii de la noi aşteaptă un anumit fel de a fi călăuziţi. Iisus nu a intrat în Ierusalim cu Mercedes şi haine de zeci de mii de euro, ci doar călare pe un măgar. Cu acest cântec,  intelectualitatea a dat glas nemulţumirii pe care oamenii au simţit-o în aceşti ani, au dat glas faţă de trufia prelaţilor noştri”, a mai spus Gabriel Liiceanu, precizând că sunt sunt şi preoţi de la ţară care dimineaţa dau covrigii săracilor, dar altminteri, senzaţia este de trufie.

”A venit timpul ca biserica să înţeleagă că a venit momentul unei discuţii cu noi”, a subliniat filosoful.

Trupa Taxi a anunţat, săptămâna trecută, că retrage videoclipul ”Despre smerenie” de pe platforma YouTube şi că va reveni, după Paşte, cu o variantă din care nu va mai face parte Grigore Leşe. Artistul a declarat, atunci, pentru agenţia de presă News.ro, că a cerut să fie scos din videoclip, care este ”un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului”, pentru că i s-a spus că mesajul melodiei este despre bisericile de lemn şi cultura străveche, nu despre un manifest contra Catedralei. Trupa Taxi a reacţionat la declaraţiile lui, spunând că Grigore Leşe a văzut videoclipul şi cunoştea versurile melodiei.

Formaţia Taxi a lansat joi, 7 aprilie, piesa şi videoclipul ”Despre smerenie”, alături de 33 de personalităţi din lumea muzicii, a teatrului şi literaturii, între care Dan Bittman, Andi Vasluianu, Victor Rebengiuc şi Mircea Cărtărescu.

”Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la catedrală de dimineaţă să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că era acolo, dar pur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi în spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”, începe melodia semnată Taxi şi prietenii.

"M-am dus în oraş să-l caut. Am ajuns în Centrul Vechi. M-am gândit că acolo e puţin probabil să-l găsesc (...) Şi până la urmă l-am găsit într-o biserică din lemn. E una undeva pe un deal. L-am vazut de la intrare. N-a fost greu. Biserica are 100 de metri pătraţi în total şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici: Dumnezeu preferă lemnul, lemnul şi spaţiile mici", continuă piesa compusă de Dan Teodorescu.

”Dumnezeu preferă lemnul. Lemnul şi spaţiile mici”, este refrenul cântat apoi de invitaţii formaţiei: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică Jr., Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.

Videoclipul alb-negru este semnat Tudor Olaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.