Turneul Vioara lui Enescu la sate a ajuns anul acesta la cea de-a zecea ediţie şi va începe în două sate din judeţul Bistriţa-Năsăud: joi, 27 octombrie, în Căianu Mic, iar vineri, 28 octombrie, în Prundu Bârgăului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După 10 ani de călătorii prin ţară alături de pianistul Horia Mihail, anul acesta violonistul Gabriel Croitoru a invitat-o pe fiica sa, Simina Croitoru, să ducă muzica clasică împreună în satele şi comunele din România, dar şi pe scenele unor mari oraşe din ţară, urmând ca la finalul turneului, la Ateneul Român din Bucureşti, să li se alăture şi pianistul Horia Mihail.

În timp ce repetă împreună cu fiica sa programul turneului de anul acesta, violonistul Gabriel Croitoru  rememorează cum a început totul acum zece ani: „Îmi amintesc că era 2012 când am început acest turneu. Ne propusesem, asemenea lui George Enescu, să străbatem ţara şi să dăruim muzica noastră oamenilor care nu au acces la astfel de spectacole. Unul dintre concerte a fost într-un sat de lângă Bucureşti, localnicii fuseseră trimişi de preotul din sat la Căminul Cultural să ne asculte. Printre ei, o mamă cu şapte copii, cel mai mic avea vârsta de acum a nepoţelei mele. Şi acum mă emoţionez când îmi amintesc cu câtă atenţie şi drag au ascultat copiii recitalul nostru şi cum îmi mulţumea mama la final. Atunci am ştiut că este bine ceea ce facem şi că vom continua să ducem Marea Muzică acolo unde nimeni nu se gândeşte la ea”. 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În 2022, turneul revine într-o nouă formulă, în care violonistul Gabriel Croitoru, alături de fiica sa, Simina Croitoru, duc muzica lui George Enescu la rădăcinile satului care au inspirat-o, desfiinţând astfel prejudecată că muzica clasică "nu e pentru toată lumea”. Aşa cum Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial, dăruindu-şi muzica celor bolnavi, răniţi ai războiului, azi, în versiunea modernă, muzica ajunge la cei care în mod obişnuit nu au acces la astfel de spectacole locuitorii din satele şi comunele României.

Turneul va trece prin sate şi oraşe din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Arad şi se va încheia cu un recital extraordinar la Ateneul Român, în Bucureşti, în seara de 19 noiembrie, unde celor doi violonişti li se va alătura şi pianistul Horia Mihail.

Simina Croitoru a  început studiul instrumentului la cinci ani, cu mama sa, Ioana Croitoru. A lucrat cu Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecţionat în ciclul de licenţă şi în cel de master la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în anul 2020 a obţinut titlul de doctor în muzică. A câştigat importante premii la competiţii naţionale şi internaţionale şi a susţinut numeroase concerte în compania tuturor filarmonicilor din ţară, dar şi alături de orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China, etc. Din anul 2016 şi-a început cariera didactică în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Gabriel Croitoru este violonistul care a câştigat prin concurs, în anul 2008, privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala", pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu"). Este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu" din Ploieşti (din anul 1987), membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan" al Filarmonicii „Transilvania" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în prezent, majoritatea realizate împreună cu pianistul Horia Mihail, este deosebit de diversă, vioara lui Enescu ajungând  în cămine culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, în săli de sport din licee în care veneau copiii curioşi să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educaţie fizică, în oraşe mari şi mici ale ţării şi la Sala Radio, în marile săli de concerte din Beijing, Londra, Spania, Portugalia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.