Un număr de 36 de preşedinţi, conducători şi membri ai consiliului de administraţie a 33 de organizaţii de scriitori şi traducători din 22 de ţări, reprezentând 120.000 de autori, îşi alătură vocile pentru a sprijini mişcarea democratică din Belarus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 26 noiembrie, cu ocazia aniversarii a 90 de ani ai scriitorului belarus Uladzimir Karatkievich, campania de lectură video #freewordsbelarus va fi lansată pe canalul EWC Daily-Motion. Acţiunea comună a Consiliului Scriitorilor Europeni (EWC) şi a Consiliului European al Asociaţiilor Traducătorilor Literari (CEATL) este un semn puternic de solidaritate cu poporul belarus şi cu autorii şi artiştii reţinuţi, transmite Uniunea Scriitorilor din România. 

"Cu groază, noi, scriitorii şi traducătorii Europei, urmărim situaţia actuală din Belarus", arată Nina George, preşedinta Consiliului European al Scriitorilor (EWC).

"Dictatorii au ameninţat întotdeauna autorii şi artiştii mai întâi, pentru că acolo se pot aştepta la cea mai curajoasă rezistenţă. Colegii noştri stau în prima linie pentru a apăra valorile democraţiei". "Dar nu sunt singuri", adaugă Morten Visby, preşedintele Consiliului European al Asociaţiilor Traducătorilor Literari (CEATL).

"Europa urmăreşte şi nu va întoarce privirea în altă parte: vedem violenţa şi opresiunea regimului, vedem atacurile asupra libertăţii de exprimare, dar auzim şi vocile curajoase din Belarus care refuză să fie reduse la tăcere. Suntem alături de voi - şi ne facem auzită vocea pentru mişcarea democratică din Belarus". 

Campania de solidaritate #freewordsbelarus prezintă textul "Frontiera" din cartea "Frescele" de Barys Pjatrovitj, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Belarus, tradus în engleză de un traducător care preferă să rămână anonim - din motive de siguranţă.

"Frontiera", citit în 35 de propoziţii simple, este recompus, bucată cu bucată, şi cititor cu cititor, de vocile, feţele şi sentimentele scriitorilor şi traducătorilor europeni. 

"Este crucial şi decisiv să luăm o poziţie imediată pentru poporul belarus. Nu numai ca un act de solidaritate cu poporul din Belarus, ci şi într-un sens mai larg pentru inviolabilitatea democraţiei şi libertatea de exprimare în întreaga Europă", subliniază Grethe Rottböll, preşedinta Uniunii Scriitorilor din Suedia, care a iniţiat această acţiune de susţinere împreună cu preşedintele Consiliului Internaţional, Viveka Sjögren Bangoura.

"Cu acţiunea #freewordsbelarus, 36 de preşedinţi şi membri ai consiliului de administraţie din 33 de organizaţii de scriitori şi traducători din 22 de ţări îşi ridică vocea pentru mişcarea democratică din Belarus, reprezentând 120.000 de autori din Europa, care se solidarizează cu poporul belarus".

#freewordsbelarus este creată prin colaborarea Consiliului European al Scriitorilor (EWC) şi a Consiliului European al Asociaţiilor Traducătorilor Literari (CEATL), la iniţiativa Uniunii Scriitorilor Suedezi împreună cu Uniunea Scriitorilor din Belarus. Cei 36 de cititori îşi arată sprijinul şi prin cromatica roşu-alb, culorile mişcării democratice din Belarus.

Consiliul Scriitorilor Europeni (EWC) este federaţia a 46 de organizaţii naţionale de scriitori şi traducători din 30 de ţări, inclusiv UE, precum şi Belarus, Islanda, Norvegia, Elveţia, Turcia şi Muntenegru, reprezentând 160.000 de autori, scriind în 31 de limbi.

Consiliul European al Asociaţiilor Traducătorilor Literari (CEATL) este federaţia a 35 de asociaţii membre din 29 de ţări, reprezentând 10.000 de traducători individuali.

Lista scriitorilor şi traducătorilor europeni case se solidarizează cu cei din Belarus îi cuprinde pe: Bel Olid, Joanne Harris, Eystein Hanssen, Morten Visby, Teodora Tzankova, Manuel Rico Rego, Jens J. Kramer, Eva Valvo, Philip Pullman, Hannele Mikaela Taivassalo, Justyna Czechowska, Leonidas Galazis, Arno Jundze, Gertrud Maes, Tanja Petrič, Viveka Sjögren Bangoura, Charlotte Collins, Daniel Cristea-Enache, Juliane Wammen, Nina George, Hilde Lyng, Werner Richter, Endre Szkarosi, Jeroen Thijssen, Lena Falkenhagen, Ondřej Lipár, Yiorgos Chouliaras, Lissa Oliver, Daiva Daugirdiene, Francesca Novajra, Grethe Rottböll, Thomas Weiler, Nicola Solomon, Jaakko Kankaanpää, Geir Hønneland, Barys Pjatrovitj. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.