Fotojurnalistul şi influencerul palestinian Motaz Azaiza a primit Prix Liberté pentru "lupta sa pentru libertatea presei şi dreptul la informare" privind conflictul din Fâşia Gaza, a anunţat marţi regiunea Normandia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tânărul în vârstă de 25 de ani a devenit foarte popular printre milioanele de urmăritori de pe reţelele de socializare acoperind războiul dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas din 7 octombrie, împărtăşind în acelaşi timp experienţa sa personală în acest teritoriu asediat.

De la începutul conflictului, 97 de jurnalişti şi lucrători media, dintre care 92 de palestinieni, au fost ucişi şi 16 răniţi.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Motaz Azaiza a putut în cele din urmă să fie evacuat împreună cu familia sa la sfârşitul lunii ianuarie în Qatar, unde continuă să fie "angajat în favoarea libertăţii presei şi a protecţiei jurnaliştilor", au precizat organizatorii Prix Liberté într-un comunicat de presă. 

Premiul, în valoare de 25.000 de euro, îi va permite să îşi continue această activitate. Acesta îi va fi înmânat în 4 iunie la Caen, în prezenţa celorlalţi doi nominalizaţi sau a reprezentanţilor acestora: Noura Ghazi, o avocată siriană care luptă pentru drepturile deţinuţilor politici, şi Maria Kolesnikova, o personalitate a opoziţiei din Belarus. Maria Kolesnikova, încarcerată, va fi reprezentată de sora sa, Tatsiana Khomich.

Aproximativ 4.000 de tineri, printre care numeroşi liceeni din Statele Unite şi Germania, şi aproximativ cincizeci de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial vor fi, de asemenea, prezenţi în ajunul celei de-a 80-a aniversări a Zilei Zece.

Câştigătoarea premiului din 2021, rapperiţa afgană Sonita Alizada, va interpreta melodia "Stand up!", scrisă special pentru această ocazie, alături de tineri dansatori şi cântăreţi din Normandia.

Creat în 2019 de regiunea Normandia împreună cu Institutul Internaţional pentru Drepturile Omului şi Pace, acest premiu recompensează o persoană sau o organizaţie angajată în apărarea libertăţilor. În acest an, 14.265 de tineri din 116 ţări au votat pentru a alege cei trei nominalizaţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.