Fotografii inedite, documente, acuarele şi lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria a României vor putea fi admirate într-o expoziţie, din 7 decembrie la Centrul Cultural Expo Arte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia "Regina Maria - Mama Regină" marchează 145 de ani de la naşterea Reginei Maria a României. 

Evenimentul îşi propune să ilustreze personalitatea legendarei suverane, cea care continuă să ne dăruiască lecţii despre frumos, diplomaţie, sacrificiu, curaj, patriotism. Expoziţia poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte în perioada 7 decembrie 2020 - 15 ianuarie 2021.

Regina Maria a scris proză, poezie, literatură pentru copii, memorii, articole de ziar. A pictat, a desenat, a decorat interioare şi grădini, în 1918 fiind aleasă membru corespondent al Académie des Beaux-Arts din Paris. A fost pe front şi în spitale, a încurajat şi îngrijit răniţi, a făcut impresionante acte de caritate, a creat o reţea de spitale, orfelinate, un serviciu de ambulanţă. A contribuit fundamental la înfăptuirea Marii Uniri şi la recunoaşterea ei, devenind un simbol naţional. A trecut din istorie în legendă. A fost numită de popor „Mama răniţilor”, „Mama Regina”, „Regina soldat”. După 1918, ţăranii din Transilvania i-au spus „împărăteasa tuturor românilor” şi i s-au închinat. S-a identificat cu năzuinţele lor, le-a purtat straiele cu nobleţe şi asumare, transformându-le în veşminte regale.

Dacă Reginei Elisabeta i se datorează crearea unui stil naţional de curte, Regina Maria a fost cea care a creat un stil vestimentar propriu, purtând eclectic piese de port tradiţional într-o manieră originală şi devenind un adevărat simbol, sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru doamnele şi domnişoarele de atunci şi de acum.

Demersul expoziţional doreşte să ilustreze faptul că există un „stil Regina Maria” care, asemenea stilului victorian, ar trebui documentat, studiat, predat. În acest sens, vor fi expuse piese din colecţia Iuliei Gorneanu.

Expoziţia este completată de planşe cu fotografii inedite, documente, acuarele şi lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria, ce creează un parcurs istoric documentat de prof. Sorin Mărgărit, doctorand al Facultăţii de Istorie.

Expoziţia "Regina Maria - Mama Regină" poate fi vizitată la sediul Centrului Cultural Expo Arte, din strada Batişte nr. 14, în perioada 7 decembrie 2020 - 15 ianuarie 2021, de luni până vineri, între orele 10.00-17.00. Accesul este gratuit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.