Fosta Prefectură a judeţului Dorohoi, care găzduieşte în prezent Muzeul de Ştiinţele Naturii, clădire clasificată monument istoric, va fi restaurată şi consolidată cu peste 8 milioane de euro, anunţă Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului.
Este una dintre cele mai reprezentative construcţii din patrimoniul cultural din Moldova de Nord şi va beneficia, în următorii trei ani, de cea mai amplă intervenţie de restaurare din ultimele decenii.
Valoarea totală a contractului de execuţie este de 42.959.495,05 lei, inclusiv TVA, finanţarea fiind asigurată de Institutul Naţional al Patrimoniului prin Programul Naţional de Restaurare.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Lucrările vor fi realizate de asocierea formată din SC MADBETON SRL şi SC EURAS SRL, desemnată câştigătoare în urma unei proceduri de achiziţie publică derulate în anul 2024. Durata contractului este de 36 de luni, calculată de la data de 14 aprilie 2025, când a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Pentru anul 2025, în perioada aprilie–iunie, a fost alocată suma de 3.315.498,64 lei.
Obiectivul general al proiectului este de a readuce clădirea la standardele de funcţionare contemporane ale unei instituţii muzeale, păstrând în acelaşi timp caracterul său istoric. Lucrările prevăd consolidarea structurală, restaurarea arhitecturală şi reconfigurarea spaţiilor interioare pentru a răspunde nevoilor actuale ale publicului şi ale personalului muzeal. Etajul clădirii va găzdui expoziţia permanentă de ştiinţele naturii, sala de onoare va fi transformată în auditorium, iar în proximitatea scării de onoare se vor amenaja o sală de conferinţe şi o sală pentru educaţie muzeală. Parterul va fi dedicat expoziţiilor de artă contemporană, iar subsolul va cuprinde laboratoare de cercetare şi conservare, spaţii tehnice, depozite şi o zonă de carantină pentru obiectele de patrimoniu.
Prin această investiţie, autorităţile locale şi centrale îşi asumă nu doar conservarea unei clădiri de patrimoniu, ci şi revitalizarea culturală a municipiului Dorohoi. Restaurarea fostei Prefecturi contribuie la dezvoltarea unui centru cultural modern, accesibil şi orientat către comunitate, cu potenţial real de a atrage public, de a stimula turismul şi de a genera un impact pozitiv în plan educaţional şi economic.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.