Fleşa de la Notre-Dame de Paris, devastată de un incendiu în 2019, va fi "clar vizibilă" pe cerul capitalei franceze în momentul Jocurilor Olimpice, a promis miercuri Philippe Jost, care conduce instituţia publică însărcinată cu proiectul de reconstrucţie, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Celebra fleşă, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc din secolul al XIX-lea, s-a prăbuşit împreună cu alte părţi ale catedralei la 15 aprilie 2019 într-un incendiu spectaculos, ale cărui imagini au fost difuzate în direct, stârnind o emoţie la nivel mondial.

Aceasta a reapărut de Crăciun cu crucea şi cocoşul său pe cerul Parisului, dar tot înconjurată de schele, arătând "că una dintre marile răni ale incendiului a fost vindecată", a reamintit miercuri Jost la Radio Classique.

Îndepărtarea acestei schele "va începe în primăvară şi va fi suficient de avansată pentru ca până la Jocurile Olimpice (26 iulie-11 august), când va fi multă lume la Paris, această săgeată să fie clar vizibilă pe cerul parizian", a adăugat el.

Ea "ne va permite să închidem bolta de trecere a transeptului şi să terminăm de curăţat spaţiul interior al catedralei în punctul în care vom ridica apoi o incintă care va susţine altarul', a adăugat el.

Catedrala ar trebui să se redeschidă la 8 decembrie 2024.

Lucrările de reconstrucţie a catedralei ar trebui să continue în timpul Jocurilor Olimpice - care vor fi urmate de Jocurile Paralimpice din 28 august până la 8 septembrie -, dar accesul publicului la cele trei portaluri ale catedralei şi la strada principală adiacentă va fi "asigurat" în coordonare cu Prefectura de Poliţie, potrivit lui Jost.

Anchetele judiciare privind cauza incendiului continuă. La finalul anchetei preliminare, teoria conform căreia ar fi fost un accident este încă în vigoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.