Filozoful american Michael J. Sandel este câştigătorul premiului Prinţesa de Asturia pentru Ştiinţe Sociale pe 2018, potrivit El Pais.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El s-a numărat între cei 34 de nominalizaţi de 16 ţări.

Sandel, născut în 1953 la Minneapolis, este profesor de filozofie politică la Universitatea Harvard, unde predă de mai multe decenii cursul „Justiţie”, la care s-au înscris peste 15.000 de studenţi, de la începutul anilor 1980, şi care a devenit cel mai frecventat din istoria instituţiei academice.

Succesul cursului său, ţinut în amfiteatrul Saunders, ale cărui 1.117 locuri se împart de la începutul anului, a dus la înregistrarea lui de către Universitate pentru a fi disponibil online, fiind primul curs Harvard distribuit gratuit.

Gândirea sa are la bază apărearea unei justiţii orientate spre binele comun, unde guvernele pot interveni pentru a evita excesele economiei de piaţă şi inegalităţile sociale.

Cursurile lui au fost transformate şi într-o carte, care a fost vândută în peste 1 milion de exemplare.

„Uitarea nu este bună. Există momente în care trebuie să iertăm inclusiv crimele cele mai grave pentru a putea recupera o societate de coeziune, însă nu trebuie să confundăm iertarea cu uitarea”, a spus el într-un interviu acordat Efe.

Michael J. Sandel predă şi seminarul Etică şi Biotehnologie, astfel că el a fost, între anii 2005 - 2007, în timpul adminisraţiei George W. Bush, consilier al guvernului american.

Candidatura sa pentru acest premiu a fost propusă de criticul literar Fernando Rodríguez Lafuente, care a făcut parte din juriul ce a acordat săptămâna trecută premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură.

Anul trecut, această distincţie, pentru Ştiinţe Sociale, a revenit britanicei Karen Armstrong, specialistă în studiul comparativ al religiilor.

Acesta a fost al şaselea trofeu care a fost acordat la cea de-a 28-a ediţie a premiilor Prinţesa de Asturia. Au fost premiaţi Martin Scorsese (Arte), Alma Guillermoprieto (Comunicare), Amref Health - Africa (Cooperare internaţională), Reinhold Messner şi Krzysztof Wielicki (Sport) şi Fred Vargas (Literatură).

Câştigătorii primesc o reproducere a unei sculpturi Joan Miró, 50.000 de euro şi o diplomă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.