Filosoful şi eseistul Mihai Şora, în vârstă de 99 de ani, i-a urat ”La mulţi ani!” istoricului Neagu Djuvara, la împlinirea a 100 de ani, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, în care îl numeşte ”cel mai îndemânatic scriitor al minusculei noastre istorii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihai Şora face o paralelă între istoria ”cu majusculă” şi creaţia şi realizările lui Neagu Djuvara, care au reuşit să clădească România.

”Cred că Istoria - cu majusculă, o majusculă care nu este a trufiei, nici a impostaţiei - se află aici: în rodul unor oameni care au izbutit să clădească România şi au rămas în umbra zidirii lor, pentru că zidirea aceasta era mai importantă (”to timiotaton“, cum ar spune Plotin) decât biata lor fiinţă de oase şi carne. Dar mai există şi istoria - cu minuscula unei reuşite editoriale, a unui isteţ comerţ cu presa şi cu restul lumii: facere-desfacere-vânzare-cumpărare”, şi-a început Mihai Şora urarea.

”La mulţi ani, Neagu Djuvara, cel mai îndemânatic scriitor al minusculei noastre istorii”, a mai scris Şora.

Născut pe 7 noiembrie 1916, Mihai Şora este, din 24 octombrie 2012, membru de onoare al Academiei Române. Este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie. A obţinut premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru ”Sarea pământului”, şi în 1998, pentru ”Firul ierbii”. A tradus din Jean-Jacques Rousseau ("Visările unui hoinar singuratic") şi din Jean Paul Sartre ("Cu uşile închise"). A fost ministru al Învăţământului, în primul guvern condus de Petre Roman.

Istoricul, filosoful, romancierul şi diplomatul Neagu Djuvara, decorat în 2016 cu Ordinul naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, împlineşte, joi, vârsta de 100 de ani.

Neagu Djuvara, născut pe 18 august 1916, la Bucureşti, într-o familie de origine aromână, şi-a luat licenţa în Istorie la Sorbona, în 1937, şi trei ani mai târziu a devenit doctor în Drept, la Paris. În 1972, a obţinut doctoratul în Filosofie, tot în capitala franceză, urmând ca, în 1987 să primească Diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale din Paris.

În 1941, el a participat, ca elev-ofiţer, la campania din Basarabia şi Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi a fost rănit în apropiere de Odesa.

A fost curier diplomatic în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 şi a rămas până în 1947.

A urmat exilul la Paris, unde a fost secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români, a colaborat cu Radio Europa Liberă şi mai multe fundaţii. A petrecut 23 de ani în Republica Niger, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, de unde s-a întors, în 1984, la Paris.

După Revoluţia din 1989, Neagu Djuvara a revenit în România, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti până în 1998.

Neagu Djuvara este membru de onoare al Institutului de Istorie ''A.D.Xenopol'' din Iaşi şi al Institutului de Istorie ''Nicolae Iorga'' din Bucureşti.

Scriitorul este un susţinător al cercetărilor referitoare la istoria românilor, fiind preocupat, în special, de filosofia istoriei.

Neagu Djuvara este autorul a 20 de volume, de specialitate şi memorii, între care se numără ”Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor'” (Paris, 1975), premiată de Academia Franceză în 1976, ”Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” (1995), ”O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, seria Istorie” (1999) şi ”Amintiri din pribegie” (2005).

Numele său apare pe mai multe volume colective, precum ”Aromânii: istorie, limbă, destin” (1996, 2012) şi ”Cărţile care ne-au făcut oameni” (2010).

În 2006, a fost decorat cu Ordinul Naţional ''Servicul Credincios'' în grad de Mare Cruce, iar în 2010, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar la finalul lunii martie a acestui an, a primit premiul de Excelenţă la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.