Paul Mureşan, artist, regizor, animator şi ilustrator, a prezentat cea mai nouă creaţie a sa, vineri seară, în foaierul Teatrului Gong din Sibiu, la începutul celui de-al doilea weekend al Festivalului Tânăr, care propune spectacole de teatru şi ateliere dedicate gastronomiei şi care se va încheia cu „În Parc”, montare a lui Radu Iacoban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tema desenului realizat de Mureşan este „tânăr”, pornind de la caracterul festivalului care are loc pentru al patrulea an consecutiv.

„Deşi profesorii din Bistriţa îmi spuneau că nu sunt deloc talentat şi să mă las de desen, am fost foarte încăpăţânat. Îmi plăcea că, prin desen, puteam să intru într-o lume care devenea a mea. Aşa că nu puteam să mă bucur mai mult de o suprafaţă goală decât să intru într-o lume. Să fii tânăr trebuie să înveţi să încalci nişte reguli”, a spus Paul Mureşan la vernisaj.

Artistul s-a folosit de elementele ce exprimă confort, codate, pentru a povesti despre copilărie.

„Casa e, de obicei, un suport destul de confortabil. De regulă, stă jos şi copii care vor să aibă o situaţie mai bună acasă o vor desena cu un soare care zâmbeşte... În cazul ăsta, eu am făcut o casă care nu are nimic de-a face cu stabilitatea. Povestea mea personală era că poate nu ai nevoie numai de confort, poate că e bine câteodată că se mişcă lumea sub noi, pentru că ne ţine cumva antrenaţi”, a mai explicat Mureşan.

Mai multe proiecte ale lui, desenate de mână pe hârtie, au rulat pe un ecran amplasat la intrarea în teatru înaintea spectacolului „Identic natural”, de Elena Vlădăreanu şi Robert Bălan.

Autor al mai multor expoziţii de desene găzduite în săli de expoziţie europene, primul său scurtmetraj de animaţie, „Pui de somn” (2014), a fost premiat la Anim est, doi ani mai târziu, a lansat „Mamă, tată, am să vă spun ceva”, scurtmetraj prezentat şi la Festivalul de Film de la Cannes şi premiat de Uniunea Cineaştilor din România, iar anul acesta a participat între altele la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, la cele de la Monterrey şi Uppsala cu „Ceva”, o poveste simbolică, în care personajul principal porneşte într-o călătorie iniţiatică prin Purgatoriu.

Making of „Tânăr”
Making of „Tânăr”

Weekendul 9 - 11 noiembrie este dedicat gastronomiei, cu ateliere de gătit şi prezentarea spectacolelor „Să gătim cu picioarele/ Cooking with your feet” (Italia) şi „Eat Me” (România).

Atelierele de gătit Mini Zucchini au loc la Institutul Naţional de Gastronomie şi sunt dedicate copiilor cu vârste de peste 4 ani. Se va discuta despre ce mâncare le place cel mai mult, despre ce ştiu copiii despre ea, de unde provin ingredientele şi cum ajută ele la dezvoltarea sănătoasă. Se va găti individual şi pe echipe timp de o oră şi jumătate. Ateliere vor avea loc sâmbătă şi duminică, de la orele 10.00 şi 12.00.

„Să gătim cu picioarele” al companiei Teatro dei Piedi, de Laura Kibel şi Verónica González, va fi prezentat sâmbătă, de la orele 11.00 şi 18.00, celor cu vârste de peste 5 ani. Spectacolul vorbeşte despre arta de a mânca bine, revelată de scriitorul Pellegrino Artusi la finalul secolului 19 în celebrul său manual. Acţiunea este plasată în Italia dintre două secole, între romantism şi epoca modernă, iar pe fundal se aud arii de Rossini, Verdi şi Puccini.

Spectacolul „Eat Me”, de Alexandra Felseghi, va fi prezentat de compania Create.Act.Enjoy tot sâmbătă, de la ora 20.00, şi este dedicat adolescenţilor. El vorbeşte despre plăcerea vinovată a chipsurilor ascunse în spatele canapelei şi despre importanţa unui abdomen „cu pătrăţele” în raport cu fericirea şi acceptarea personală.

Duminică, vor avea loc două reprezentaţii ale spectacolului „Clovnii vagabonzi: Vagor & Bellavita” al companiei Dromocósmicas Itinerant Theater (Grecia, Brazilia, Italia), recomandat copiilor cu vârste de peste 3 ani.

Spectacolul „În Parc”, de Radu Iacoban, o călătorie imaginată de un autor obsedat de anumite stereotipuri din istoria României, va închide cea de-a patra ediţie a Festivalului Tânăr de la Sibiu, de la ora 19.00, la Teatrul Gong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.