Poeţi din 27 de ţări de pe patru continente vin la Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), între 11 şi 17 septembrie, unde publicul îi poate întâlni în cadrul a peste 50 de evenimente extrem de variate: de la lecturi publice, la performance-uri, dezbateri, mese rotunde, lansări de carte, vernisaje.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe lista oaspeţilor din străinătate ai Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti se află nume importante ale poeziei contemporane, o selecţie care acoperă atât diversitatea generaţională, cât şi pe cea estetică şi a formelor de prezentare publică a creaţiei poetice.

De la nume de primă mărime ale lumii literare europene de astăzi precum poetul italian Milo de Angelis, fondatorul revistei Il Niebo, Philippe Tancelin (Franţa) – poet şi filosof, cunoscut cercetător în estetica poeziei, unul dintre fondatorii legendarei l'Université Paris VIII, Rachid Khaless - poet marocan, cunoscut în egală măsură şi ca prozator, editor, pictor şi traducător, câştigătorul unuia dintre cele mai importante premii literare naţionale: Prix du Maroc du Livre, ediţia 2019, criticul literar şi traducătorul portughez José Manuel de Vasconcelos, Habib Tengour - poet franco-algerian, câştigătorul celei mai recente ediţii a Premiului Benjamin Fondane, Hasan Erkek - poet, dramaturg şi profesor de teatru turc, distins cu peste 20 de premii naţionale şi internaţionale, poetul sârbo-canadian Goran Simić din Bosnia şi Herţegovina, recunoscut la nivel internaţional pentru volumele sale de poezie, eseuri, povestiri şi teatru sau cunoscutul scriitor, poet, artist, performer, activist literar şi traducător danez Claus Ankersen.

Ca şi la ediţiile anterioare, poezia sud-americană este bine reprezentată în programul FIPB 2023.

Vor fi prezenţi la Bucureşti: Gabriel Chávez Casazola - poet şi jurnalist, considerat una dintre vocile esenţiale ale poeziei boliviene, poeţii uruguaieni Julio Pavanetti şi Harold Alva, sau poetul jurnalistul, criticul literar şi traducătorul cubanez Víctor Rodríguez Núñez (Cuba). Lor li se alătură nume îndrăgite ale poeziei spaniole de astăzi precum poeta şi activista culturală Annabel Villar născută în Uruguay, dar stabilită în Spania, Aurora Luque - poetă şi traducătoare, Enrique Nogueras Valdivieso - poet şi profesor la Universitatea din Granada, specializat în latină medievală şi în romanistică, de asemenea, traducător din portugheză, franceză veche şi română, Fulgencio Martinez, cunoscut deopotrivă ca poet, traducător, editor şi cercetător sau Enrique Nogueras - poet şi cercetător universitar, unul dintre numele extrem de conectate la spaţiul cultural românesc şi Corina Oproae, originară din România, poetă şi o cunoscută traducătoare de limba română.

Lumea literară din sudul Dunării este puternic reprezentată în program prin prezenţa a patru scriitori bulgari: poeta Kristin Dimitrova, ale cărei versuri au apărut în traducere în peste 35 de limbi, alături de Ivan Hristov şi Aksinia Mihailova, traduşi cu succes în limba română şi mai tânăra poetă Olya Stoyanova.

Nici poezia de limba română de peste Prut nu lipseşte din programul ediţiei din acest an a celui mai puternic festival de poezie din România: Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Maria Pilchin, Artur Cojocaru, Dumitru Fanfarov, Vasile Gribincea, Mitoş Micleuşan sunt doar câţiva dintre poeţii prezenţi la Bucureşti.

Autori români stabiliţi în străinătate completează lista invitaţilor la FIPB 2023: Andrei Codrescu, Carmen Firan, Adrian Sângeorzan, Traian Pop Traian şi Călin Andrei Mihăilescu vin la Bucureşti în perioada 11-17 septembrie.

Programul include şi nume de poeţi cunoscuţi pentru preocupările lor civice, precum scriitoarea şi activista Ester Naomi Perquin din Ţările de Jos sau Gordana Vlajić, scriitoare şi activistă politică din Serbia.

De asemenea, vor fi prezenţi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti poeţii cunoscuţi pentru preocupările lor şi în calitate de manageri culturali precum Semier Insayif din Austria – scriitor independent şi manager cultural sau Udo Kawasser - poet, traducător de literatură latino-americană, dansator şi creatorul Poesiegalerie, cel mai mare festival de poezie din Austria şi cea mai importantă platformă online de poezie din Austria.

Nici performance-ul nu va lipsi din arhitectura programului ediţiei din acest an a FIPB. Nume cunoscute ale acestui zone culturale vor fi prezente la Bucureşti în săptămâna 11-17 septembrie: Jaan Malin aka Luulur din Estonia - performer, câştigător al mai multor spectacole de slam poetry, care a căpătat renume pe plan internaţional, Kiro Urdin din Macedonia de Nord, regizor de film, artist vizual şi multimedia, Katarzyna Wojtczak (Polonia) - artistă, iniţiatoare socioculturală, galeristă pauperă, cu experienţă în arhitectură, Ornela Alia (Albania), o artistă care lucrează cu performance, cu video şi text ca instrumente principale de explorare a diferitelor forme ale interactivităţii, care includ nu numai oameni, dar şi obiecte, instituţii, idei şi credinţe, Gergana Ivanova şi Olya Stoyanova din Bulgaria, Katarzyna Wojtczak (Grecia/Polonia), Tonia Tzirita Zacharatou (Grecia), alături de Elena Chirila şi Ana Gurdiş din Republica Moldova.

José Luís Peixoto, unul dintre cei mai traduşi prozatori portughezi de astăzi, cunoscut îndeaproape de cititorii români, vine la FIPB ca poet, alături de conaţionalul său, poetul, eseistul, criticul literar şi traducătorul portughez José Manuel de Vasconcelos.

Germania este reprezentată în program prin prezenţa lui Nico Bleutge - poet multipremiat, eseist şi critic literar, Yevgeniy Breyger, cunoscut poet de limba germană, traducător şi editor născut în Harkov, Ucraina, alături de scriitoarele de origine română Dagmar Dusil şi Kira Iorgoveanu-Mantsu.

Spaţiul literar poetic din Grecia este reprezentat în program prin prezenţa poeţilor Nikolaos Vlahakis, Krystalli Glyniadakis, Tonia Tzirita Zacharatou, alături de scriitorul şi traducătorul Victor Ivanovici, un om-punte între lumile culturale româneşti şi greceşti.

Nume importante ale poeziei din fosta Iugoslavie completează programul FIPB 2023: Pavle Goranović - poet, eseist, editor şi membru al Academiei Muntenegrene de Ştiinţe şi Arte, poetul şi traducătorul poet croat Goran Čolakhodžić.

Roman Honet, cunoscut poet şi editor polonez, scriitoarea şi criticul literar canadian Lise Gauvin, Cyrus Console şi Andrew Davidson Novosivschei din Statele Unite ale Americii, alături de cunoscutul autor francez de origine vietnameză de haiku şi renku Minh-Triêt Pham completează lista invitaţilor din străinătate. Lor li se alături o selecţie importantă de poeţi români contemporani din toate generaţiile.

Literatura nu este singura artă prezentă în programul bogat al ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie de la Bucureşti. Nume importante din sfera teatrului, filmului şi al artelor vizuale îi vor bucura pe cei prezenţi la Festival de-a lungul celor şapte zile.

Actorul Constantin Chiriac va susţine două momente de recital poetic în primele două zile ale Festivalului. De asemenea, George Mihăiţa va fi prezent cu un moment artistic.

Nici momentele muzicale nu vor lipsi din program: Royal Art Muzzyk, Lache Cercel and The Roma Jazz Ensemble, Mircea Tiberian şi Nadia Trohin sunt nume pe care iubitorii de poeziei îi pot întâlni la FIPB 2023 în cadrul unor evenimente-concept.

Arta cinematografică este de asemenea prezentă în Festival: de la proiecţii punctuale ale unor filme până la proiecte complexe precum Noaptea Albă a Filmului Românesc - TIFF.

O serie de expoziţii îi vor încânta pe iubitorii de poezie de-a lungul celor şapte zile ale ediţiei din acest an ale FIPB: „Te fac un colaj?”, expoziţie dedicată artistei Wislawa Szymborska, „Viaţă, nu moarte”, expoziţie semnată de Valeria Voicu, alături de vernisajul expoziţiei artistului Mircea Bochiş.

Proiecţii de videopoeme, poezie şi jazz, poezie în mişcare completează lista „argumentelor” care îi pot convinge pe iubitorii de cultură din Bucureşti să se apropie de poezie prin participarea la o serie de evenimente-concept.
Însumat, publicul este aşteptat să ia parte la peste 50 de evenimente, în 14 spaţii cunoscute din capitală. Şapte zile în care este celebrată puterea poeziei de a schimba lumea, în cadrul unui eveniment unic organizat de Primăria Capitalei, prin Muzeul Naţional al Literaturii Române.

La ediţia din 2023 a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti organizatorii au reluat un proiect cunoscut şi îndrăgit de iubitorii de poezie: Târgul Naţional al Cărţii de Poezie, eveniment care aduce în prim-plan cele mai recente şi mai importante volume de poezie.

Participarea publicului la evenimentele din cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti este cu acces gratuit. Programul complet al proiectului se regăseşte pe site-ul oficial: www.fipb.ro.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.