Festivalul Internaţional de Nai „Gheorghe Zamfir”, ediţia a V-a, va avea loc la Găeşti, judeţul Dâmboviţa, în perioada 18-20 august, anunţă Fundaţia Internaţională de Muzică „Gheorghe Zamfir”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre artiştii internaţionali invitaţi se află: Vasile Iovu - Artist al poporului (Republica Moldova), Aydin Yavas (Turcia), Kim Juhyeong (Coreea de sud) şi Jean – Luc Faraux (Franţa). Vor urca, de asemenea, pe scenă: tenorul Alin Stoica, Mihail Dogotari, Rodica Gabriela Anghelescu, Marta Claudia Baceanu Tudor, Stelu Enache, Fraţii Cazanoi, Radu Nechifor, Gelu Voicu, Mădălina Bourceanu, Claudia Diaconu Iordache , Felix Goldbach, Ruxandra Pitulice, Gheorghe Rizea, Flavius Tinică, Vasile Răducu, Cristina Gheorghiu, Mirel Bria, Daniela Ghiţă şi Maria Mădălina Lupu.

Iuliana Tudor va prezenta evenimentul. 

Artişii invitaţi vor fi acompaniaţi de Orchestra folclorică Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros şi de Orchestra Simfonică Muntenia, sub bagheta maestrului dirijor Daniel Jinga, alături de Ansamblul Naţional Transilvania.

Accesul publicului în Parcul Central din Găeşti la evenimentele din 19 şi 20 august va fi gratuit.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Primăria Oraţului Găeşti, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Instrumentist de excepţie, singular în peisajul muzicii populare şi clasice pentru nai, Gheorghe Zamfir a dominat cu personalitatea sa inconfundabilă ultimele decenii din secolul XX, numele său devenind o legendă vie a străvechiului şi miticului instrument al antichităţii orfeice. Contribuţia esenţială a adus-o în domeniul folclorului românesc (atât lăutăresc, cât şi ţărănesc) pe care l-a promovat.

Maestrul spunea în repetate rânduri: „Când te apropii de nai este ca şi cum ai ţine în mână o Psaltire, o rugăciune sfântă!”. 

Sunetul său a uimit şi totodată inspirat numeroşi artişti. Unul dintre celebrii muzicieni ai lumii, Eric Clapton, declara pentru The New York Times, în anii 80’ , că inspiraţia sa muzicală provine din câteva surse neaşteptate: „Am fost influenţat în ultimii ani de un artist numit Zamfir care interpretează melodii calde şi multe lucrări clasice la nai. Sunetul său înalt şi clar pe care îl are la nai este exact cum mi-ar plăcea să sune chitara mea". Dirijorul Sergiu Celibidache a elogiat contribuţia lui Gheorghe Zamfir la imaginea muzicii româneşti în contextul culturii universale contemporane, iar Duke Ellington spunea despre Gheorghe Zamfir că „un artist atât de talentat cu siguranţă aparţine categoriei muzicienilor inspiraţi de Dumnezeu”.

Gheorghe Zamfir a compus mai mult de 300 de lucrări pentru nai şi orgă sau pian, muzică de cameră şi orchestră simfonică, muzică sacră pentru orchestră şi cor. A înregistrat mai mult de 200 de albume din care a vândut sute de milioane de exemplare şi a obţinut mai mult de 120 de discuri de platină şi de aur.
Gheorghe Zamfir este, de asemenea, un compozitor şi un interpret bine-cunoscut pentru coloanele sonore din filme celebre. El a interpretat muzica pentru „Once Upon a Time in America”, „Karate Kid” sau „Omul înalt blond cu un pantof negru”. Tarantino a folosit piesa „Lonely Shepherd” ca temă muzicală în filmul „Kill Bill”.

De-a lungul carierei sale, a colaborat cu muzicieni de top precum: James Last, Andrea Bocelli, Ennio Morricone, Lawrence Foster, André Rieu, British Chamber Orchestra, dirijorul Seiji Ozawa, Cvartetul Oxford, Richard Clayderman, Nana Mouskuri, Enrico Macias, Eugene Sarbu, Andrea Griminelli, printre alţii.

Maestrul Zamfir a fost decorat cu Ordinul Cavaler al Belgiei, Cavaler al Luxemburgului, de două ori cu Medalia de Aur a Asociaţiei Academiei de Arte, Ştiinţe şi Litere din Paris; el a primit de două ori Medalia Universităţii Don Bosco din Roma; Medalia Vaticanului, oferită de Papa Ioan Paul al II-lea; Ordinul Săgetătorul de Aur, al Italiei; Meritul Cultural în grad de Ofiţer al Franţei; Ordinul Comandorului, oferit de preşedintele Peru; de două ori, Premiul Academiei Charles Cros din Franţa; Doctor Honoris Causa al Universităţii "Constantin Brâncuşi", Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ovidius", Ambasador al turismului românesc, Ordinul "Mihai Eminescu" şi cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova, Ordinul Republicii Moldova, iar în 2016 primeşte, în Italia, Heritage World Music Award. În 2018 este numit Director Onorific pe viaţă, al Centrului Internaţional de Schimburi Academice al Naiului de la Conservatorul de Muzică din Xian-China, iar de Ziua Culturii Române, în 2022 a primit Ordinul Steaua României, de la Preşedintele Klaus Johannis, pentru întreaga contribuţie în muzica universală şi în promovarea muzicii româneşti în special.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.