Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional „George Enescu” va include ca proiect asociat un concert inedit - „From Classic to Jazz” -, creat şi interpretat de cântăreaţa Teodora Enache.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În premieră, „Rapsodia I” şi „Rapsodia a II-a”, de George Enescu, vor fi interpretate vocal în cheie jazz.

Spectacolul „From Classic to Jazz” va avea loc, în reprezentaţie unică, pe 9 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Conceptul concertului are ca punct de plecare forţa unică a muzicii clasice de a genera emoţie şi de a crea armonia, toate reprezentând o sursă fertilă pentru o nouă exprimare într-un alt limbaj muzical, în acest caz jazzul. Abordarea muzicii clasice în cheie jazz este o direcţie pe care Teodora Enache o explorează de mai mulţi ani.

Teodora Enache a transmis: „Enescu mă fascinează de foarte mulţi ani şi m-am apropiat de creaţia lui cu pioşenie şi un imens respect. Muzica sa a fost cu mult înaintea timpului în care a trăit, abia acum poate este înţeles mai bine. În Rapsodii, am întâlnit omul Enescu. Care îşi priveşte viaţa. Întâi cu ochii copilului, apoi cu ochii adultului. Este multă trăire, şi umor, şi bucurie de viaţă, şi emoţie nesfârşită, dar şi melancolie... Este o întreagă lume în muzica domniei sale. În concertul nostru, această poveste am ales să o reinterpretăm pentru public, folosind limbajul şi sonoritatea jazzului. Şi nu este vorba doar despre o preluare a unor teme, ci despre o revalorificare a întregii poveşti enesciene, reimaginată pentru voce. Este o mare onoare să prezentăm acest spectacol în cadrul festivalului, minunatul eveniment de mare anvergură care îi este dedicat lui George Enescu”.

Concertul „From Classic to Jazz” va include şi o serie de creaţii vocale în premieră inspirate de „Dansurile Româneşti”, de Bela Bartók, „Sonata Lunii”, de Ludwig van Beethoven, „Air”, de Johann Sebastian Bach, şi „Canon”, de Johann Pachelbel.

Împreună cu solista şi compozitoarea Teodora Enache, pe 9 septembrie, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti vor urca Călin Grigoriu – chitară şi aranjamente muzicale, Joca Perpignan (Israel) – percuţie şi, ca invitat special, Răzvan Suma – violoncel.

Biletele pentru concertul „From Classic to Jazz” vor putea fi achiziţionate de pe eventim.ro.

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.