„Breaking News”, adaptare şi regie de Mircea Cornişteanu după „Ultima Oră”, de Mihail Sebastian, a fost desemnat cel mai bun spectacol la gala Comediei Româneşti care a încheiat duminică cea de-a 16-a ediţie a festCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Selecţionerul festCO 2018 a fost Maria Zărnescu, iar juriul a fost format din Aura Corbeanu (manager cultural), Ileana Lucaciu (critic de teatru), Florina Cercel (actriţă), Felix Alexa (regizor) şi Vladimir Turturica (scenograf).

La gala de la Teatrul de Comedie din Bucureşti au mai fost acordate nouă distincţii, două premii pentru Concursul de Comedie Românească, ediţia a XII-a, şi premiul concursului Comedia ţine la TINEri.

Câştigătorul premiului la categoria „cea mai bună regie” a fost Mircea Cornişteanu, pentru regia spectacolului „Breaking News”, producţie a Teatrului de Comedie.

Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câştigat de Adrian Damian (decor) şi Andrada Chiriac (costume) pentru spectacolul „Jurnalul lui Robinson Crusoe”, după Gellu Naum, regia Mihai Mănuţiu, producţie a Teatrului Odeon.

Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat George Mihăiţă pentru rolul Grigore Bucşan din spectacolul „Breaking News”.

Cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnată Carmen Tănase pentru rolul din spectacolul „Şi negru şi alb şi gri”, text şi regie Mimi Brănescu, producţie a Teatrului Metropolis.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Eugen Racoţi pentru rolul Agopian din spectacolul „Breaking News”.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a fost acordat Nataliei Călin pentru rolul din spectacolul „Şi negru şi alb şi gri”.

Premiul special al juriului a fost înmânat regizorului Cristian Ban şi echipei spectacolului „Oraşul nostru”, de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad.

Premiul de excelenţă a fost acordat actriţei Maia Morgenstern.

(Foto: Andrei Gîndac)
(Foto: Andrei Gîndac)

O noutate a Galei Comediei Româneşti 2018 a fost acordarea distincţiei Ambasador festCO regizorului polonez Grzegorz Jarzyna, invitatul special al acestei ediţii în cadrul secţiunii Focus Polonia.

Tot în cadrul galei au fost decernate premiile pentru Concursul de Comedie Românească, ediţia a XII-a. Juriul format din Adrian Lusting (dramaturg), Ioan Cristescu (scriitor şi critic literar), Lucia Verona (dramaturg)  a acordat următoarele două distincţii: premiul I – Ştefan Caraman, „Se tot pot scrie poveşti de dragoste”, şi premiul al II-lea – Crista Bilciu, „99 de motive să mergi cu trenul”.

Juriul concursului Comedia ţine la TINEri ediţia a IX-a,  alcătuit din Doina Papp (critic de teatru), Eugen Gyemant (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf) a declarat câştigător proiectul Silviei Roman, „Masa puterilor noastre”, de Petre Barbu.

Amfitrionii galei festCO au fost Dorina Chiriac, Dan Rădulescu, Lucian Ionescu, iar premiile au fost înmânate de Andrei Şerban (regizor), Grzegorz Jarzyna (regizor), George Mihăiţă (actor), Tomniţa Florescu (viceprimarul Municipiului Bucureşti), Felix Alexa (regizor), Iuliana Vîlsan (scenograf), Adam Woronowicz (actor), Charlotte Zhao Mengxiao (reprezentant Festivalul de Teatrul din Beijing), Adrian Lustig (dramaturg), Ioan Cristescu (critic literar, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române), Vlad Cristache (regizor) şi Anca Dumitra (actriţă).

Gala festCO a fost precedată de spectacolul invitat în secţiunea Focus Polonia, „Între noi e totul bine/ Między nami dobrze jest”, de Dorota Masłowska, regia Grzegorz Jarzyna, una dintre cele mai apreciate producţii ale companiei poloneze TR Warszawa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.