În urma protestului muzeografilor de sâmbătă şi a comunicatului transmis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prinvind găsirea de soluţii pentru problemele din domeniu, "dacă se va persista în tratarea instituţiilor muzeale ca fiind “Cultură de rangul III”, la nivel de salarizare şi interes din partea decidenţilor, Federaţia noastră va continua acţiunile de protest în diverse forme, pornind de la mitinguri în Bucureşti şi în ţară şi ajungând până la acţiuni greviste", se arată într-un comunicat transmis de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass Media.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicaliştii speră ca anunţul din 19 mai al Ministerului Culturii să nu rămână la nivel declarativ. 

"Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass Media a luat cunoştinţă de comunicatul de presă emis de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pe data de 19 mai. Ne exprimăm speranţa că dialogul pe problemele muzeelor şi a patrimoniului cultural naţional nu va rămâne la un nivel declarativ, aşa cum pare să rezulte din recentul protocol anunţat", spun sindicaliştii.

Potrivit Legii 62/2011 a dialogului social şi a regulamentului-cadru privind constituirea şi funcţionarea comisiilor de dialog social la nivelul administraţiei publice centrale, ministerele au obligaţia de a asigura întrunirea acestor comisii lunar sau ori de câte ori este cazul. Protocolul recent anunţat nu poate suplini funcţionarea Comisiei de Dialog Social, mai ales că din conţinutul acestuia nu reiese că vor fi avute în vedere problemele reale cu care se confruntă sistemul muzeal din România.

Potrivit prevederilor acestuia, deşi în comunicat se afirma că sunt luate în considerare şi problemele noastre specifice, la punctul 2 al Protocolului se face vorbire doar despre funcţiile artistice, cu ignorarea celorlalte categorii.

"Trebuie să reamintim că la întâlnirea din 14 mai 2018 cu Ministrul Culturii am abordat şi alte probleme ale muzeelor: subfinanţarea sectorului muzeal, problema condiţiilor de muncă specifice lucrătorilor din patrimoniul cultural naţional precum şi lipsa răspunsului din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la memoriile care i-au fost adresate de către specialişti din cadrul MNIR", amintesc membrii Sindicatului.

Ei afirmă că "protestul nostru de sâmbătă a dorit să atragă atenţia asupra tuturor acestor aspecte. Pe lângă acţiunea de protest de la MCIN, au avut loc ample acţiuni de protest în mai multe muzee din ţară, care au constituit semnale ale nivelului ridicat de nemulţumire în rândul salariaţilor din acest domeniu. Una dintre revendicările noastre principale este respectarea legii pentru care Ministrul este garant. Obligaţia guvernului era de a elabora Regulamentul de sporuri în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoarea a noii legi a salarizării, iar faptul că miniştrii se schimbă între timp nu este un motiv pentru ca procedurile să se oprească şi să fie reluate la nesfârşit".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.