Lucrătorii din muzee au anunţat că vor protesta sâmbătă faţă de situaţia salariilor, iar Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale transmite printr-un comunicat că, împreună cu organizaţiile sindicale, este dispus să caute soluţii pentru problemele cercetătorilor, muzeografilor şi personalului auxiliar din muzee.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În apelul Sindicatului Lucrătorilor din MNIR se arată că muzeografii vor ieşi în stradă sâmbătă, la ora 11.00, în faţa MCIN, şi vor protesta din cauză că li s-au diminuat salariile, din cauză că au fost privaţi de sporurile care li se cuvin, din cauză că nu sunt plătiţi corespunzător pentru că lucrează permanent sâmbăta şi duminica. 

"Ieşim în stradă pentru respectarea principiului “funcţie şi vechime egale - salariu egal”!", spun sindicaliştii. "Ieşim în stradă pentru respectarea cercetării din muzeu. Considerăm că cercetarea (indiferent cum o numim: arheologie, istorie, muzeografie, restaurare, conservare etc.) trebuie să ocupe locul central în instituţiile noastre pentru că ea structurează toate celelalte funcţii ale muzeului. Fără cercetare, muzeul se reîntoarce la Cântarea României!", se arată în apelul lor.

Şi la Iaşi specialiştii din muzee vor protesta cu măşti şi fluturaşi de salariu.  

"Protestul de anul trecut nu a schimbat mai nimic, de salarii mărite beneficiind doar unele ocupaţii şi în general manageri de instituţii, muzeele aflate în subordinea unităţilor administrativ teritoriale, nu şi managerii muzeelor naţionale, care au salarii diminuate", preciza Dragoş Neamu, directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR). Directorul Reţelei amintea că "se moare în muzee, lista se măreşte, nepăsarea pe măsură, oamenii lucrează în condiţii de mediu vătămător total. În momentul acesta, există o listă care depăşeşte 100 de persoane care fie au murit, fie au cancere galopante, alţii s-au îmbolnăvit şi au primit un diagnostic care le-a schimbat practic toată viaţa în modul cel mai rău. Salarizarea este o altă problemă...".

Cercetătorii spun că ies în stradă "pentru modificarea Legii salarizării unice, în sensul recunoaşterii importanţei activităţii slujitorilor Patrimoniului Cultural Naţional (indiferent de instituţiile în care îşi desfăşoară activitatea), a muzeografilor, cercetătorilor, restauratorilor, conservatorilor, personalului tehnic şi administrativ din muzee, din celelalte instituţii culturale, din mediul universitar şi academic".

Conducerea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a avut în ultimele săptămâni mai multe întâlniri cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale din domeniul culturii, arătând deschidere faţă de problemele enunţate de aceştia, se arată în comunicatul MCIN. Ultima astfel de întâlnire a avut loc luni, 14 mai, iar la aceasta au participat reprezentanţii Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României, ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media şi ai Cartel ALFA.

De altfel, potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României în urma întâlnirii de luni, 14 mai 2018, ”Ministrul Culturii şi conducerea MCIN au arătat deschidere către un dialog real şi constructiv pe marginea problemelor cu care se confruntă personalul din instituţiile muzeale şi de gestionare a patrimoniului din România”.

Adoptarea Regulamentului cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Cultură" reprezintă o prioritate pentru Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Acesta se află în etapa finală a parcursului interministerial şi va fi pus pe masa Guvernului în cel mai scurt timp posibil.

În ceea ce priveşte problemele salariale, reprezentanţii ministerului continuă dialogul cu organizaţiile sindicale, în vederea identificării unor soluţii legislative care să reflecte importanţa muncii pe care o desfăşoară lucrătorii din domeniul muzeal şi al patrimoniului cultural naţional, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în Anul Centenarului Marii Uniri şi totodată Anul European al Patrimoniului Cultural.

Vineri, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR MediaSind au semnat un acord de colaborare în cadrul căruia sunt abordate toate aceste probleme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.